Geneva îi așteaptă pe Putin și pe Biden. Se vor „dezgheța” relațiile dintre Rusia și SUA?
Full Article 2 minutes read

Geneva îi așteaptă pe Putin și pe Biden. Se vor „dezgheța” relațiile dintre Rusia și SUA?

Vila La Grange de pe malul lacului Geneva este în așteptarea unor oaspeți de rang înalt: ore numărate au mai rămas până când clădirea care datează din sec. XVIII va găzdui întâlnirea dintre președintele Rusiei Vladimir Putin și președintele SUA Joe Biden. Analiștii politici de la Moscova și Washington speră că discuția dintre cei doi lideri va permite „dezghețarea” relațiilor dintre cele două țări, care au ajuns la cel mai tensionat nivel de la Războiul Rece, informează Euronews.

Cu toate acestea, nici Moscova și nici Washington nu se așteaptă la schimbări radicale. Întâlnirea de la Geneva, este mai curând un pim-pas în normalizarea relațiilor dintre cele două state.

Discuțiile vor începe la ora 14:00 și vor dura circa 5 ore. Cei doi președinți vor discuta despre aprecierea generală a dialogului dintre SUA și Rusia, însă vor aborda și subiecte privind stabilitatea strategică în context regional. Nu este exclus nici faptul că discuțiile vor decurge conform unui alt scenariu. Organizatorii au subliniat că Putin și Biden sunt liberi să abordeze orice subiect, iar decizia finală le aparține.

Întîlnirea prevede o pauză pentru cafea, însă nu este exclus un prânz comun și o conferință de presă. La finalul întrevederii, Vladimir Putin și Joe Biden vor susține, separat, câte o conferință de presă.

Înainte de întâlnirea de la Geneva, atât Putin, cât și Biden au discutat cu jurnaliștii. Putin a acordat un interviu amplu postului american de televiziune NBC, în cadrul căruia a răspuns și la întrebarea „dacă consideră că este un criminal”, așa cum a afirmat recent Joe Biden. La rândul său, președintele american s-a întîlnit cu presa după summitul NATO și a răspuns inclusiv la întrebări despre relațiile dintre SUA și Rusia.

Acum 36 de ani, tot la Geneva, au avut loc primele discuții dintre președintele american Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, ultimul conducător al Uniunii Sovietice.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: