Goncearenko amenință Republica Moldova cu judecata? Ce răspunde Chicu
Full Article 3 minutes read

Goncearenko amenință Republica Moldova cu judecata? Ce răspunde Chicu

Andrei Goncearenko, beneficiarul Aeroportului Internaţional Chişinău, susține că acordul de concesionare al instituției este legal, iar în caz de reziliere, omul de afaceri ar putea ataca decizia în instanțele internaționale. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat astăzi, 9 ianuarie, pe pagina de Facebook a Aeroportului Internațional Chișinău. 

„Declarațiile autorităților puterii executive cu privire la o presupusă ilegalitate a acordului de concesiune surprind, deoarece încalcă principiul separării puterilor. Recunoașterea legalității oricărui contract este o prerogativă exclusivă a instanțelor de judecată, care, în mod repetat, s-au exprimat în această privință. Orice acțiuni ale oficialilor, care contravin deciziilor judecătorești, urmăresc scopuri populiste, vor avea urmări juridice și vor fi atacate în instanțele internaționale”, scrie omul de afaceri.

De asemenea, acesta a menționat că dispune de mijloace „suficiente” pentru a angaja companii juridice cunoscute la nivel internațional. Totodată, Goncearenko declară că nu se ascunde de justiţia vreunei ţări şi că în prezent se află la Moscova și nu „a fugit” din Rusia, cum s-ar fi vehiculat.

Contactat de NM, premierul Ion Chicu a răspuns că decizia executivului de la Chișinău depinde de rezultatul verificărilor Agenției Proprietății Publice (APP).

„Guvernul va rezilia unilateral acest contract, dacă rezultatul verificării efectuate de APP confirmaă nerespectarea angajamentelor investiționale ale Avia Invest”, a explicat prim-ministrul Ion Chicu.

Amintim că atât președintele Igor Dodon, cât și premierul Ion Chicu, au anunțat în repetate rânduri că Republica Moldova ar putea rezilia contractul de concesionare al Aeroportului Internațional Chișinău, dacă se va confirma că Avia Invest nu și-a respectat obligațiunile prevăzute în contractul semnat în 2013.

Șeful cabinetului de miniștri a solicitat finalizarea până pe 1 februarie a evaluării modului în care „Avia Invest”, compania care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, își onorează obligațiunile. 

Precizăm că operațiunile și managementul Aeroportului Internațional Chișinău au fost transferate către Avia Invest în noiembrie 2013, în baza unui parteneriat public-privat. Compania concesionară s-a angajat să administreze aeroportul timp de 49 de ani și să investească în modernizarea lui 250 de milioane de euro. Prim-ministrul a menționat că tranzacția s-a făcut „în urma unor proceduri trucate de către guvernul de atunci”.

La sfârșitul lunii decembrie, a devenit cunoscut faptul că NR Investments Ltd renunță la cumpărarea cotei de 95% din Avia Invest SRL. Ulterior, compania a confirmat, într-un comunicat de presă, că omul de afaceri din Federația Rusă, Andrei Goncearenko, este noul beneficiar al companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd, care deține 95% din „Avia-Invest”.

Precizăm că, potrivit contractului, în prima etapă, Avia Invest trebuia să investească 45 mln de euro (244 mln de euro timp de 49 de ani de concesiune). Cu toate acestea, reieșind din investigația comisiei parlamentare, investițiile prevăzute nu au fost făcute.

De cealaltă parte, compania neagă acuzațiile.

Amintim că, în timpul guvernului prim-ministrului Maia Sandu, s-a discutat în repetate rânduri despre eventualitatea rezilierii contractului de concesiune a Aeroportului Chișinău, iar Ministerul Justiției, împreună cu APP s-au adresat în judecată. Cu toate acestea, nicio instanță nu a acceptat să examineze plângerile, invocând insuficiența competențelor necesare.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: