Investiții din banii călătorilor? Chicu, hotărât să ceară rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Chișinău
Full Article 2 minutes read

Investiții din banii călătorilor? Chicu, hotărât să ceară rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Chișinău

Premierul Ion Chicu a solicitat finalizarea până pe 1 februarie a evaluării modului în care „Avia Invest”, compania care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, își onorează obligațiunile ce îi revin, în special cele investiționale. Potrivit premierului, în cazul în care se confirmă că investițiile asumate se fac din contul taxelor percepute de la cetățeni, contractul urmează să fie reziliat. Declarațiile au fost făcute în cadrul primei ședințe a executivului din acest an, care a avut loc astăzi, 3 ianuarie.

„Noi avem deja informația că investițiile se fac nu din sursele financiare ale așa-zisului investitor, dar din taxele exagerate pe care le percep acești monopoliști, de la fiecare cetățean. Către 1 februarie – rezultatele acestei verificări, vă rog. Și în cazul confirmării informației, pe care o avem astăzi, Ministerul Justiției, Agenția Proprietății Publice, întreprindeți pașii respectivi spre rezilierea contractului cu acest așa-numit investitor”, a menționat Ion Chicu.

Precizăm că operațiunile și managementul Aeroportului Internațional Chișinău au fost transferate către Avia Invest în noiembrie 2013, în baza unui parteneriat public-privat. Compania concesionară s-a angajat să administreze aeroportul timp de 49 de ani și să investească în modernizarea lui 250 de milioane de euro. Prim-ministrul a menționat că tranzacția s-a făcut „în urma unor proceduri trucate de către guvernul de atunci”.

La sfârșitul lunii decembrie, a devenit cunoscut faptul că NR Investments Ltd renunță la cumpărarea cotei de 95% din Avia Invest SRL. Ulterior, compania a confirmat, într-un comunicat de presă, că omul de afaceri din Federația Rusă, Andrei Goncearenko, este noul beneficiar al companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd, care deține 95% din „Avia-Invest”.

Precizăm că, potrivit contractului, în prima etapă, Avia Invest trebuia să investească 45 mln de euro (244 mln de euro timp de 49 de ani de concesiune). Cu toate acestea, reieșind din investigația comisiei parlamentare, investițiile prevăzute nu au fost făcute.

De cealaltă parte, compania neagă acuzațiile.

Amintim că, în timpul guvernului prim-ministrului Maia Sandu, s-a discutat în repetate rânduri despre eventualitatea rezilierii contractului de concesiune a Aeroportului Chișinău, iar Ministerul Justiției, împreună cu APP s-au adresat în judecată. Cu toate acestea, nicio instanță nu a acceptat să examineze plângerile, invocând insuficiența competențelor necesare.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: