Anatolie Golovco/Facebook

Goncearenko amenință Republica Moldova cu judecata? Ce răspunde Chicu

Andrei Goncearenko, beneficiarul Aeroportului Internaţional Chişinău, susține că acordul de concesionare al instituției este legal, iar în caz de reziliere, omul de afaceri ar putea ataca decizia în instanțele internaționale. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat astăzi, 9 ianuarie, pe pagina de Facebook a Aeroportului Internațional Chișinău. 

„Declarațiile autorităților puterii executive cu privire la o presupusă ilegalitate a acordului de concesiune surprind, deoarece încalcă principiul separării puterilor. Recunoașterea legalității oricărui contract este o prerogativă exclusivă a instanțelor de judecată, care, în mod repetat, s-au exprimat în această privință. Orice acțiuni ale oficialilor, care contravin deciziilor judecătorești, urmăresc scopuri populiste, vor avea urmări juridice și vor fi atacate în instanțele internaționale”, scrie omul de afaceri.

De asemenea, acesta a menționat că dispune de mijloace „suficiente” pentru a angaja companii juridice cunoscute la nivel internațional. Totodată, Goncearenko declară că nu se ascunde de justiţia vreunei ţări şi că în prezent se află la Moscova și nu „a fugit” din Rusia, cum s-ar fi vehiculat.

Contactat de NM, premierul Ion Chicu a răspuns că decizia executivului de la Chișinău depinde de rezultatul verificărilor Agenției Proprietății Publice (APP).

„Guvernul va rezilia unilateral acest contract, dacă rezultatul verificării efectuate de APP confirmaă nerespectarea angajamentelor investiționale ale Avia Invest”, a explicat prim-ministrul Ion Chicu.

Amintim că atât președintele Igor Dodon, cât și premierul Ion Chicu, au anunțat în repetate rânduri că Republica Moldova ar putea rezilia contractul de concesionare al Aeroportului Internațional Chișinău, dacă se va confirma că Avia Invest nu și-a respectat obligațiunile prevăzute în contractul semnat în 2013.

Șeful cabinetului de miniștri a solicitat finalizarea până pe 1 februarie a evaluării modului în care „Avia Invest”, compania care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, își onorează obligațiunile. 

Precizăm că operațiunile și managementul Aeroportului Internațional Chișinău au fost transferate către Avia Invest în noiembrie 2013, în baza unui parteneriat public-privat. Compania concesionară s-a angajat să administreze aeroportul timp de 49 de ani și să investească în modernizarea lui 250 de milioane de euro. Prim-ministrul a menționat că tranzacția s-a făcut „în urma unor proceduri trucate de către guvernul de atunci”.

La sfârșitul lunii decembrie, a devenit cunoscut faptul că NR Investments Ltd renunță la cumpărarea cotei de 95% din Avia Invest SRL. Ulterior, compania a confirmat, într-un comunicat de presă, că omul de afaceri din Federația Rusă, Andrei Goncearenko, este noul beneficiar al companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd, care deține 95% din „Avia-Invest”.

Precizăm că, potrivit contractului, în prima etapă, Avia Invest trebuia să investească 45 mln de euro (244 mln de euro timp de 49 de ani de concesiune). Cu toate acestea, reieșind din investigația comisiei parlamentare, investițiile prevăzute nu au fost făcute.

De cealaltă parte, compania neagă acuzațiile.

Amintim că, în timpul guvernului prim-ministrului Maia Sandu, s-a discutat în repetate rânduri despre eventualitatea rezilierii contractului de concesiune a Aeroportului Chișinău, iar Ministerul Justiției, împreună cu APP s-au adresat în judecată. Cu toate acestea, nicio instanță nu a acceptat să examineze plângerile, invocând insuficiența competențelor necesare.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: