Identitatea mexicană a oligarhului Vladimir Plahotniuc este falsă. Informația a fost confirmată pentru Rise Moldova de către purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Mexicului, Joaquín Álvarez.
Totodată, Plahotniuc rămâne și fără vila din Franța. Rise Moldova a menționat, făcând referire la OCCRP, că justiția franceză a decis, pe 19 martie, să mențină sechestrul penal asupra vilei lui Plahotniuc din Sciez, Franța, una dintre proprietățile investigate în dosarul „Jaful Secolului”.
O decizie anterioară, emisă în 2024, indica faptul că Plahotniuc a achiziționat vila în 2018 pentru aproximativ 3,4 milioane de dolari, transferând-o ulterior către o companie din Cipru, numită Sigmateli Limited.
„Scopul transferului proprietății din Sciez către Sigmateli Limited a fost evitarea confiscării bunurilor, deoarece Plahotniuc este adevăratul proprietar și utilizator al imobilului”, se arată în hotărârea din 2024.
Compania Sigmateli a contestat decizia, susținând că nu mai are nicio legătură cu Plahotniuc, întrucât conducerea sa a fost schimbată în 2020. Totuși, Curtea de Casație a Franței a respins acest argument și a dispus confiscarea vilei.
Amintim că pe 26 martie curent, ZdG a scris că oligarhul Vladimir Plahotniuc, dat în căutare internațională pentru arest și extrădare, a obținut acte de identitate mexicane. Vladimir Plahotniuc figurează în baza de date a Interpol ca fiind căutat inclusiv în baza cetățeniei mexicane. Informația este publicată pe site-ul Interpol și a fost confirmată de către Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției. Cernăuțeanu a adăugat că Plahotniuc ar avea acte mexicane cu numele de familie Gonzalez: „Cu siguranță nu poate să fie un pașaport legal obținut”.

***
Vladimir Plahotniuc, fost lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice.
În 2020, Interpol a refuzat includerea lui Plahotniuc în lista persoanelor anunțate în căutare internațională. În noiembrie 2024, Procuratura Anticorupție a anunțat că Interpol a acceptat cererea de revizuire a deciziei pe care o luase în urmă cu patru ani. Pe 6 februarie 2025, Interpol a notificat Inspectoratul General al Poliției că a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională pe Vladimir Plahotniuc. Procuratura Anticorupție a precizat că mandatul de arest în privința lui Plahotniuc este vizibil acum în 196 țări care fac parte din Interpol.