Grosu, către Tauber și Șor: „Veniți acasă, mai copii, veniți la Patrie”
Full Article 4 minutes read

Grosu, către Tauber și Șor: „Veniți acasă, mai copii, veniți la Patrie”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, îi îndeamnă pe deputatul fugar Ilan Șor și Marina Tauber, aflată într-o vizită în Israel, să revină împreună în Republica Moldova. Speakerul declară că, după extrădarea din 14 iulie a fostului notar al lui Plahotniuc în Republica Moldova, în curând, ar urma să fie predați justiției și alți fugari.

„Este prima rândunică” – așa a calificat Grosu extrădarea fostului notar al lui Vlad Plahotniuc, Olga Bondarciuc, în Republica Moldova. „Intuiția mea spune că o să se avanseze și în cazul altora”, a menționat Grosu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Speakerul Parlamentului nu a ezitat să comenteze nici plecarea deputatei și vicepreședintei Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, în Israel – țară în care, potrivit unor surse media, s-ar ascunde și deputatul fugar Ilan Șor. Potrivit lui Grosu, Moldova „îi așteaptă pe toți acasă”. „Dacă vine ea, e bine. Dacă vin împreună – e minunat. Veni acasă măi, copii, veniți la Patrie”, i-a îndemnat Igor Grosu pe Șor și Tauber.

Întrebat ce crede despre seria de alerte cu bombe false, care au vizat în ultima perioadă Președinția, Parlamentul, Guvernul, instanțele de judecată sau alte clădiri publice, Igor Grosu a declarat că acestea ar fi fost puse la cale pentru a stopa înaintarea autorităților în dosarele de rezonanță ce vizează politicienii care ar fi fugit din țară sub presiune.

„Eu cred că fac parte dintr-un alt război – cu hoții și cu bandiții noștri. Sunt analizele mele. Am avansat în ultimele săptămâni încet, dar cumva sigur, pe dosarele serioase care vizează fugarii. Pe de o parte, am votat legea care permite condamnarea fugarilor în lipsa acestora, am votat pentru confiscarea averii extinse. Pe de altă parte, au fost niște condamnări, în sfârșit, pe unii indivizi din cei care au fugit. Și asta a deranjat”, a mai spus Igor Grosu.

***

De menționat că deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber se află în Israel, chiar dacă acesteia i-a fost aplicată interdicția de a părăsi țara. Parlamentara susține că a plecat pentru a efectua o examinare medicală. Reprezentanții Procuraturii Generale au spus pentru NM că procurorul de caz i-a refuzat cererea deputatei de a pleca peste hotare, decizie contestată de Tauber la judecătorul de instrucție. Cel din urmă i-a permis deplasarea, însă procurorii au contestat hotărârea. Tot în Israel s-ar afla și președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, deși acesta nu a recunoscut niciodată acest lucru. Șor a părăsit Republica Moldova încă în anul 2019, după ce Partidul Democrat a plecat de la guvernare. Aflat peste hotarele țării, Ilan Șor ajunge, totuși, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2019.

Ulterior, însă, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a cerut în Parlamentul Republicii Moldova ridicarea imunității parlamentare a deputatei Partidului ȘOR, Marina Tauber, dar și a deputatului fugar Ilan Șor. Robu a înaintat patru cereri de ridicare a imunității parlamentare, care au fost votate de deputați. Cei doi sunt suspectați de spălarea banilor săvârșită de un grup criminal organizat sau de o organizație criminală în proporții deosebit de mari și de escrocheria.

Între timp, pe 14 iulie, fosta notară a lui Plahotniuc, Olga Bondarciuc, a fost extrădată autorităților din Republica Moldova. La moment, aceasta se află în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce procurorii i-au prezentat învinuirea. Oamenii legii îi incriminează mai multe infracțiuni comise în perioada în care activa în această funcție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: