Marina Tauber a plecat în Israel, deși are interdicție de a părăsi R. Moldova. Explicația Procuraturii
Full Article 4 minutes read

Marina Tauber a plecat în Israel, deși are interdicție de a părăsi R. Moldova. Explicația Procuraturii

Deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber a plecat în Israel pentru a efectua o examinare medicală. Cel puțin aceasta spune parlamentara, după ce internauții au publicat o imagine cu aceasta din aeroportul din Tel-Aviv. Vizita în afara țării a deputatei are loc chiar dacă acesteia i-a fost aplicată interdicția de a părăsi țara. Pentru NM, reprezentanții Procuraturii Generale au spus că procurorul de caz i-a refuzat cererea deputatei de a pleca peste hotare, decizie contestată de Tauber la judecătorul de instrucție. Cel din urmă i-a permis deplasarea, însă procurorii au contestat hotărârea. 

Pe rețelele de socializare a fost distribuită o fotografie cu deputata, pe aeroportul din Tel-Aviv. La scurt timp, Marina Tauber a venit cu un mesaj pe Facebook cu privire la plecarea ei din Republica Moldova.

„Prieteni, vreau să fac câteva precizări în legătură cu plecarea mea din țară, pentru a evita speculațiile. Confirm că ieri am zburat din Chișinău la Tel-Aviv, unde mă voi afla o scurtă perioadă de timp. Scopul plecării mele în Israel este de a efectua o examinare medicală planificată”, a scris Tauber.

Deputata a precizat că are permisiunea de la instanța de judecată să părăsească țara temporar.

„Am acționat în strictă conformitate cu procedurile legale. Nu am fugit pe ascuns și nu am comis nicio ilegalitate. Nu am de gând să mă ascund de justiție, așa cum insinuează unii, și vă asigur că în curând, în termenele corespunzătoare voi reveni în Republica Moldova”, a menționat parlamentara.

Tauber a ținut să precizeze că în ultima perioadă de timp, la fel având permisiunea, a mai părăsit țara.

„Am mai spus și repet: nu am nimic de ascuns, iar învinuirile care mi se aduc sunt lipsite de orice fundament juridic, respectiv, eu sunt prima persoană interesată de a demonstra acest lucru pe toate căile legale”, a conchis deputata Partidului „ȘOR”.

Purtătoarea de cuvânt de la Procuratura Generală Mariana Cherpec a confirmat că Marina Tauber s-a adresat către procurorul de caz să îi permită deplasarea pentru o perioadă de timp peste hotarele țării, invocând anumite investigații medicale.

Cu toate acestea, Cherpec spune că la această cerere, procurorul nu i-a dat curs, refuzând admiterea acesteia.

„Ulterior, dna Tauber a contestat la judecătorul de instrucție aplicarea măsurii, unde a solicitat permisiunea de a se deplasa peste hotarele țării. Judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, a admis cererea dnei Tauber și i-a permis deplasarea peste hotarele țării până la data de 20 iulie 2022 inclusiv”, a menționat reprezentanta Procuraturii.

În cele din urmă, Cherpec spune că procurorii au contestat cu recurs încheierea judecătorului de instrucție la Curtea de Apel Chișinău, care urmează să se expună pe marginea legalității acesteia.

***

Pe 26 mai 2022, Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară. Decizia a fost luată de majoritatea deputaților prezenți la ședința legislativului – reprezentanții PAS și cei ai Partidului „ȘOR”.

Pe 27 mai, deputata fracțiunii Partidul „ȘOR” a fost citată la Procuratura Anticorupție, unde i s-a înaintat învinuirea referitor la capetele de acuzare. Parlamentarei i-a fost aplicată interdicția de a părăsi țara timp 60 de zile, începând cu ziua de 27 mai.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: