Grosu, indignat că nu există o finalitate a dosarului „7 aprilie”. Voronin: „Ați guvernat în acești 13 ani”
Full Article 4 minutes read

Grosu, indignat că nu există o finalitate a dosarului „7 aprilie”. Voronin: „Ați guvernat în acești 13 ani”

Deputații au ținut în debutul ședinței de astăzi a Parlamentului un minut de reculegere în memoria persoanelor decedate în evenimentele din 7 aprilie 2009. În context, președintele Parlamentului Igor Grosu a cerut Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică să organizeze audieri cu reprezentanții tuturor instituțiilor responsabile și să informeze societatea despre acele evenimente.

Grosu s-a arătat indignat că în decurs de 13 ani, nu există nici un dosar „7 aprilie” finalizat.

„Acum, mai mult ca niciodată vedem cât de importantă este libertatea și care este prețul ei. Au trecut 13 ani, iar noi încă nu avem un dosar „7 aprilie” finalizat, în care să cunoaștem numele care au stat în spatele acelor evenimente, și cel mai important, să fie trași la răspundere cei care au maltratat sute de tineri în comisariatele de poliție din capitală”, a spus speakerul Parlamentului, în deputul ședinței din 7 aprilie.

La rândul său, președintele Comisiei Securitate națională, Lilian Carp, a spus că demersuri în acest sens au fost făcute încă în toamna anului trecut, iar în „viitorul apropiat” va veni cu informații în fața oamenilor.

„Din numele comisiei, eu am făcut deja aceste demersuri la Procuratură. Deci, dosarul „7 aprilie” este reluat încă din toamnă. Unele acțiuni care au fost întreprinse, noi o să le discutăm în comisie și să le aducem la cunoștința opiniei publice într-un viitor apropiat. Dar să știți că  noi deja am făcut aceste acțiuni”, a comunicat Carp.

Deputatul BCS Vladimir Voronin a afirmă că tinerii care au participat la evenimentele de atunci „au fost mobilizați” și a accentuat că „trebuie concretizat” cine a făcut acest lucru.

„Trebuie de concretizat de către cine și cu ce scop au fost mobilizați în piață. De aici trebuie de început. De atunci, toți împreună care a-ți guvernat în acești 13 ani a-ți avut mult timp să vă clarificați. De două ori acest dosar a fost închis, de două ori a fost deschis și noi știm din ce cauză și din ce considerente. Și acum, poftim iar sunteți la guvernare. Odată și odată trebuie de pus punct la acest eveniment pentru că dacă nu se pune puncte, înseamnă că ceva trebuie să urmeze și mai departe. Dar, asta nu este normal”, a declarat Voronin.

„Eu tot atunci am fost atunci în piață și a fost din pornire sinceră pentru că credeam că trebuia să schimbăm ceva în țară. Pe mine nu mă poate duce nimeni în eroare. O să arate istoria unde am fost duși, în eroare sau în comisariate. Noi toți am văzut două fațete a monedei din acele evenimente.  Am avut și pierderi de vieți omenești. Haideți să ținem un minut de reculegere pentru toți cei care au decedat în acele evenimente”, a replicat Igor Grosu.

Amintim că astăzi se împlinesc 13 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, când mii de oameni au ieșit să protesteze împotriva rezultatelor alegerilor din 5 aprilie, potrivit cărora, comuniștii obținuse pentru a treia oară consecutiv majoritatea în Parlament.

Potrivit Amnesy International, în timpul protestelor din 7 aprilie 2009, poliția a reținut cel puțin 600 de persoane, dintre care sute au fost arestate, maltratate și închise în secțiile de poliție. Patru tineri au decedat în condiții misterioase.

Procuratura Generală a înregistrat 108 plângeri și doar 58 dintre ele au ajuns pe masa judecătorilor. Doar trei cazuri ajunse în instanță s-au soldat cu condamnări – trei poliţişti au primit sentinţe cu suspendare, iar unul a fost amendat.

După 13 ani de la evenimentele din aprilie 2009, nimeni nu își ispășește pedeapsa în închisoare pentru abuzurile comise.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: