Grosu: Parlamentul va adopta o declarație de condamnare a Rusiei pentru deportarea copiilor ucraineni
Full Article 2 minutes read

Grosu: Parlamentul va adopta o declarație de condamnare a Rusiei pentru deportarea copiilor ucraineni

Parlamentul de la Chișinău va adopta în curând o declarație de condamnare a Federației Ruse pentru deportarea copiilor ucraineni. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, pe 17 mai, în timpul unei întrevederi cu deputații ucraineni Mykola Stefanciuk și Mykhail Radutsky. 

Deputații Mykola Stefanciuk și Mykhail Radutsky, membri ai delegației pentru relații interparlamentare cu Moldova din cadrul Radei Supreme (Parlamentul Ucrainei), se află într-o vizită de lucru la Chișinău. Oficialii au avut astăzi, la Parlament, o întâlnire cu Igor Grosu.

Părțile au discutat despre parcursul european al Moldovei și Ucrainei.

Republica Moldova și Ucraina au aceleași aspirații – să facă parte din marea familie europeană, într-o lume a păcii și a libertății. Pentru aceasta, împreună cu colegii din Ucraina ne facem temele pentru acasă ca, în cel mai scurt, să deschidem negocierile cu Uniunea Europeană”, a scris Grosu pe Facebook.

Totodată, oficialii au discutat despre invazia rusă din Ucraina și deportarea copiilor ucraineni de către Rusia.

Am declarat că în viitorul apropiat, Parlamentul de la Chișinău va adopta o declarație de condamnare a Rusiei pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni. (…) De asemenea, vom participa la Summitul pentru Pace din Ucraina și la următoarea Conferință de reconstrucție a Ucrainei, de la Berlin. Din prima zi, am condamnat războiul declanșat de către Federația Rusă și am sprijinit Ucraina și poporul ucrainean și asta vom continua să facem”, a spus speaker-ul.

Grosu: Parlamentul va adopta o declarație de condamnare a Rusiei pentru deportarea copiilor ucraineni

multimedia.parlament.md

Precizăm că, anterior, vicepreședinta Radei Supreme, Olena Kondratiuk, a cerut public Parlamentului de la Chișinău, de două ori, să adopte o declarație privind condamnarea deportării ilegale a copiilor ucraineni de către Rusia. Potrivit datelor oficiale, au fost identificați mai mult de 20 de mii de copii ucraineni răpiți și duși în Rusia.

***

În martie 2023, Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis mandatul de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, și pe numele Avocatul Poporului pentru copii din Rusia, Maria Lvova-Belova, care sunt suspectați de deportarea ilegală a copiilor din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Rusia, începând cu 24 februarie 2022. Kremlinul a numit decizia Curții de la Haga nulă din punct de vedere juridic, deoarece Moscova nu se află sub jurisdicția acesteia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: