multimedia.parlament.md

Grosu: Parlamentul va adopta o declarație de condamnare a Rusiei pentru deportarea copiilor ucraineni

Parlamentul de la Chișinău va adopta în curând o declarație de condamnare a Federației Ruse pentru deportarea copiilor ucraineni. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, pe 17 mai, în timpul unei întrevederi cu deputații ucraineni Mykola Stefanciuk și Mykhail Radutsky. 

Deputații Mykola Stefanciuk și Mykhail Radutsky, membri ai delegației pentru relații interparlamentare cu Moldova din cadrul Radei Supreme (Parlamentul Ucrainei), se află într-o vizită de lucru la Chișinău. Oficialii au avut astăzi, la Parlament, o întâlnire cu Igor Grosu.

Părțile au discutat despre parcursul european al Moldovei și Ucrainei.

Republica Moldova și Ucraina au aceleași aspirații – să facă parte din marea familie europeană, într-o lume a păcii și a libertății. Pentru aceasta, împreună cu colegii din Ucraina ne facem temele pentru acasă ca, în cel mai scurt, să deschidem negocierile cu Uniunea Europeană”, a scris Grosu pe Facebook.

Totodată, oficialii au discutat despre invazia rusă din Ucraina și deportarea copiilor ucraineni de către Rusia.

Am declarat că în viitorul apropiat, Parlamentul de la Chișinău va adopta o declarație de condamnare a Rusiei pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni. (…) De asemenea, vom participa la Summitul pentru Pace din Ucraina și la următoarea Conferință de reconstrucție a Ucrainei, de la Berlin. Din prima zi, am condamnat războiul declanșat de către Federația Rusă și am sprijinit Ucraina și poporul ucrainean și asta vom continua să facem”, a spus speaker-ul.

multimedia.parlament.md

Precizăm că, anterior, vicepreședinta Radei Supreme, Olena Kondratiuk, a cerut public Parlamentului de la Chișinău, de două ori, să adopte o declarație privind condamnarea deportării ilegale a copiilor ucraineni de către Rusia. Potrivit datelor oficiale, au fost identificați mai mult de 20 de mii de copii ucraineni răpiți și duși în Rusia.

***

În martie 2023, Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis mandatul de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, și pe numele Avocatul Poporului pentru copii din Rusia, Maria Lvova-Belova, care sunt suspectați de deportarea ilegală a copiilor din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Rusia, începând cu 24 februarie 2022. Kremlinul a numit decizia Curții de la Haga nulă din punct de vedere juridic, deoarece Moscova nu se află sub jurisdicția acesteia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mfa.gov.md

Mihai Popșoi și un grup de diplomați străini au fost la cules cireșe. Eveniment de consolidare a relațiilor comerciale

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, împreună cu un grup de diplomați acreditați la Chișinău și producători locali, a fost la cules cireșe în satul Ustia, pe 27 iunie. S-a întâmplat în cadrul evenimentului „Recolta de cireșe a diplomaților”, care se află la prima ediție și a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu sprijinul companiei Staragro Group și al Asociației Moldova Fruct.

Potrivit unui comunicat al MAE, evenimentul are drept scop consolidarea relațiilor comerciale și evidențierea calității cireșelor moldovenești.

Programul evenimentului a inclus activități precum culesul cireșelor, vizite la instalațiile de sortare și ambalare, precum și degustări de bucate tradiționale și vinuri autohtone.

Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a subliniat că această inițiativă marchează o premieră simbolică și se înscrie în seria acțiunilor strategice organizate de MAE și misiunile diplomatice ale Republicii Moldova pentru a susține promovarea produselor agroalimentare autohtone pe piețele internaționale.

„Prin astfel de inițiative, ne propunem nu doar să punem în valoare potențialul agricol al Republicii Moldova, ci și să consolidăm punțile comerciale cu partenerii noștri externi. Cireșele moldovenești sunt mai mult decât un produs, ele sunt o poveste de succes care merită spusă și gustată în întreaga lume”, a declarat diplomatul.

Oficialul a evidențiat importanța colaborării interinstituționale în promovarea exporturilor agricole și și-a exprimat speranța că astfel de inițiative vor fi extinse și în alte regiuni ale țării, incluzând și alte sectoare ale economiei naționale.

mfa.gov.md
mfa.gov.md
mfa.gov.md
mfa.gov.md
mfa.gov.md
mfa.gov.md
mfa.gov.md

În anul 2024, Republica Moldova a exportat aproximativ 14 000 de tone de cireșe către 15 țări. Potrivit autorităților, volumul exporturilor, împreună cu numărul piețelor de desfacere, este preconizat să crească în anii următori, ca urmare a investițiilor substanțiale realizate în acest sector strategic.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: