Grupele cu program prelungit au fost închise, din nou, la Chișinău. Acum și cele cu plată
Full Article 2 minutes read

Grupele cu program prelungit au fost închise, din nou, la Chișinău. Acum și cele cu plată

Grupele cu program prelungit din Chișinău au fost închise, din nou. Acum și cele contra cost. Pe 31 ianuarie, potrivit informațiilor NewsMaker, directorii mai multor licee din capitală au primit ordine în acest sens. 

Potrivit surselor NewsMaker, în cel puțin patru licee din Chișinău, directorii instituțiilor de învățământ au primit ordine de la administrația locală de a anula deocamdată grupele cu program prelungit. Acest lucru este din cauza faptului că Primăria municipiului Chișinău a refuzat să plătească profesorilor pentru activitatea în cadrul grupelor cu program prelungit.

La una dintre școli s-a anunțat că în Chișinău nu vor fi grupe cu program prelungit contra cost, vor fi doar servicii plătite profesorilor.

Amintim, pe 31 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a anulat decizia comisiei locale pentru situații excepționale cu privire la taxele privind activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din capitală. Perciun consideră că, prin deciziile luate, CSE Chișinău și-a depășit atribuțiile de serviciu, iar membrii comisiei care le-au luat riscă să fie sancționați. „Am anulat decizia CSE Chișinău prin care s-au pus pe umerii părinților taxele pentru programul prelungit. Comisia nu are asemenea atribuții să impună colectarea acestor taxe de la părinți, neasigurând finanțarea din bugetul municipal”, a anunțat ministrul Educației Dan Perciun. Consiliera primarului de Chișinău, Natalia Ixari, a calificat declarațiile ministrului Educației drept o „imixtiune în treburile administrației publice locale.

Activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din Chișinău, finanțată de Primărie, a fost sistată din 1 ianuarie 2023. În timp ce autoritățile au invocat lipsă de bani, partidul de guvernământ PAS a acuzat primarul că ar refuza să mai finanțeze activitatea claselor din cauza creditelor accesate înainte de alegerile locale din toamna anului 2023. Edilul a negat acuzațiile. Ulterior, pe 22 ianuarie, autoritățile capitalei au anunțat că grupele cu program prelungit vor activa în baza unor taxe oficiale, care vor fi achitate de părinți lunar. Astfel, pentru programul de trei orei, părinții vor achita 360 de lei lunar, iar pentru programul prelungit cu șase ore – vor achita 690 de lei. Câteva zile mai târziu, Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău a decis să accepte organizarea claselor/grupelor cu program prelungit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: