„Gruz 200”. BBC a investigat câți militari ruși au murit deja în Ucraina
Full Article 3 minutes read

„Gruz 200”. BBC a investigat câți militari ruși au murit deja în Ucraina

Bilanțul militarilor ruși care au murit în timpul războiului din Ucraina nu a fost actualizat de Ministerul rus al Apărării de 18 zile. Bazându-se pe surse deschise, BBC Rusia a încercat să întocmească propriul bilanț. Jurnaliștii au reușit să confirme 557 de decese. 

2 martie – data când Ministerul rus al Apărării a prezentat date despre soldații uciși în timpul războiului din Ucraina. De fapt, este singurul bilanț prezentat de Moscova de la începutul „operațiunii speciale” în Ucraina. Atunci, oficialii ruși au confirmat 498 de decese. De atunci, nici Kremlinul și nici alte instituții din Rusia nu au actualizat datele.

Sute de morți

Potrivit datelor prezentate pe 21 martie, Kievul estimează pierderile armatei ruse la 15 000 de oameni. Anterior, agenția UNIAN a precizat că bilanțul include nu doar morți, dar și răniți.

Publicația americană The New York Times, care face trimitere la estimările serviciilor secrete controlate de Washington, estimează numărul soldaților ruși care au murit la 7 000.

În Rusia, zilnic, apar noi date și nume ale militarilor morți. Cel mai des, informațiile sunt publicate în presa regională sau de instituțiile de învățământ în care au studiat victimele. În unele cazuri, despre decese au anunțat rudele acestora.

Bazându-se doar pe informațiile care includ numele complet și gradul militar, jurnaliștii de la BBC au întocmit o listă de 557 de morți. În bilanț nu au fost incluse informațiile din presă, dacă acestea nu includ date complete.

„Gruz 200”. BBC a investigat câți militari ruși au murit deja în Ucraina

BBC

Radio Svoboda („Радио Свобода”), catalogată în Rusia drept agent străin, a scris că în Ucraina au murit nu mai puțin de 130 de soldați angajați cu contracte, originari din Daghestan. BBC a reușit să confirme 51 de decese din rândul acestora.

În afară de cei 557 de morți, BBC a descoperit informații despre alte 38 de decese, însă nu a reușit să confirme datele, prin urmare, acestea nu au fost luate în considerare.

Senatoarea din Republica rusă Tuva Ludmila Narusova a declarat că în Ucraina au murit minimum 96 de recruți (срочников): „La final, dintr-un detașament din 100 de persoane, au rămas în viață 4”, a declarat Narusova în timpul dezbaterilor la legea care prevede 15 ani de închisoare pentru „informații false” despre armată.

Senatoarea a cerut Ministerului Apărării să confirme informația, însă nu a primit un răspuns.

Autoritățile ruse au susținut mult timp că în Ucraina nu au fost trimiși recruți, ca ulterior să recunoască că ar fi vorba despre „câțiva”.

Nu a trăit o zi până la 19 ani

Cel mai tânăr soldat ucis în Ucraina este Egor Melnikov. Acesta a decedat cu o zi înainte să împlinească 19 ani. El a murit în prima zi a invaziei – pe 24 februarie. Tatăl acestuia a scris pe Instagram: „Este fiul meu, Egor! Egor Eduardovici! Mă mândresc! Nu mi-e rușine!”. În prezent, postarea nu este accesibilă, însă portalul Regnum a fotografiat mesajul.

În total, armata rusă a pierdut nu mai puțin de 6 soldați în vârstă de 19 ani.

Potrivit investigației BBC, „gruz 200” (denumire generică a sicriilor cu soldați uciși. În 2007 apărut și un film cu același nume, regizat de regretatul Alexei Balabanov. Acțiunea se desfășoară în momentul culminării războiului sovieto-afgan din 1984) a ajuns în cel puțin 70 din 83 de regiuni ale Rusiei (neluând în considerare Crimeea și Sevastopol).

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: