Guțul a publicat cererea prealabilă de chemare în judecată a Maiei Sandu. Cere scuze publice și a compus și formularea

Bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul a trimis președintei Republicii Moldova Maia Sandu o cerere prealabilă „cu privire la defăimare”. Guțul este nemulțumită de declarația șefei statului, că bașcanul „lucrează pentru o grupare criminală”, și cere dezmințiri. În caz contrar, Guțul a spus că o va acționa pe Sandu în instanța de judecată. 

Guțul a anunțat pe 20 martie că a depus o cerere prealabilă la Președinție. Ea se arată nemulțumită de declarațiile Maiei Sandu din 18 martie, din timpul unor declarații de presă.

În cadrul conferinței de presă, la întrebarea despre numirea Bașcanului Evghenia Guțul ca membru al Guvernului doamna Sandu a menționat următoarele: „O persoană care lucrează pentru o grupare criminală nu pentru cetățenii din Republica Moldova și anume din autonomia Găgăuză, o persoană care face declarații împotriva propriei țări nu are ce să caute în Guvernul RM”, a scris Guțul în cererea prealabilă.

Bașcana a menționat în cerere că Sandu a „răspândit cu bună-știință scorniri mincinoase”.

Mă defăimează pe mine personal, în calitatea mea, de Guvernator (Bașcan) al UTA Găgăuzia, ales democratic de către poporul găgăuz și confirmat în funcție de instanța de judecată. (…) Subliniez că, la moment nu există nici o hotărâre sau sentință judecătorească definitivă și irevocabilă prin care ar fi fost confirmată vinovăția mea. (…) Acuzația deliberată făcută în adresa mea depășește sfera caracterului informativ care prezintă interes pentru opinia publică, aducându-mi grave atingeri onoarei, demnității și reputației profesionale, ca Guvernator al Găgăuziei”, a adăugat Guțul.

Prin urmare, Evghenia Guțul i-a solicitat Maiei Sandu „dezmințirea, în modul prevăzut de lege, prin același mijloc de comunicare, a informațiilor false și defăimătoare prezentate la 18 martie 2024 în cadrul conferinței de presă”. Guțul, în cerere, a adus și drept exemplu un text în acest sens.

Eu, subsemnata Maia Sandu, Președinte al Republicii Moldova, dezmint informațiile expuse de mine în cadrul conferinței de presă din 18 martie 2024, referitor la faptul că Evghenia Guțul, Bașcan al UTA Găgăuzia lucrează pentru un grup criminal organizat și face declarații împotriva propriei țări. Având în vedere că propria opinie a fost prezentată drept un fapt constatat, prin încălcarea prezumției nevinovăției, îmi cer scuze publice și declar că acuzațiile mele aduse în privința dnei Evghenia Guțul, nu corespund adevărului și, în ansamblu, reprezintă niște defăimări”, se arată în cererea prealabilă, semnată de Guțul.

În cerere, Guțul a mai menționat că în cazul refuzului Maiei Sandu „de a satisface pretențiile formulate”, ea este dispusă să o acționeze în instanța de judecată. „Sper că veți da curs pretențiilor formulate în prezenta cerere prealabilă, soluționând litigiul pe cale extrajudiciară”, a scris Guțul.

Facebook/Евгения Гуцул
Facebook/Евгения Гуцул

Evghenia Guțul a fost aleasă în funcția de bașcan în cadrul alegerilor din 14 mai 2023. Ea a câștigat scrutinul cu peste 52% din totalul de voturi. După alegeri, Guțul, dar și echipa oligarhului Ilan Șor, care au susținut-o, au fost acuzați de coruperea alegătorilor. Centrul Național Anticorupție a pornit atunci o cauză penală „pe fapte de infracțiune de corupere a alegatorilor și încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale”. Guțul și Șor au negat acuzațiile aduse.

Pe 19 iulie 2023, Evghenia Guțul a fost învestită oficial în funcție în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Alături de noul bașcan nu au fost însă, nici ex-guvernatoarea UTA Găgăuzia Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova. Deși de la învestire au trecut peste jumătate de an, președinta Maia Sandu, care trebuie să o numească pe Guțul în funcția de membru al Executivului prin decret prezidențial, așa și nu a semnat actul.

Anterior, președinta Maia Sandu a declarat că nu se grăbește să o desemneze pe Evghenia Guțul în Guvern, în condițiile în care ar exista mai multe „suspiciuni în raport cu această persoană”. „Legea nu oferă un termen-limită, deci nu văd cum o încalc”, a declarat Maia Sandu. La rândul său, Guțul a declarat în repetate rânduri că va lupta pentru calitatea de membru al Guvernului și a făcut apel la autoritățile centrale ale Republicii Moldova să o accepte în echipa guvernamentală.

Pe 22 februarie, curent, echipa lui Șor s-a adresat la Curtea Constituțională pe marginea refuzului președintei de a desemna pe Guțul membru al Guvernului.

Conform regulamentului, guvernatorul Găgăuziei este membru din oficiu al Cabinetului de miniștri, numit prin decret de președintele țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: