Guțul continuă interviurile pentru presa rusă. Se declară gata de compromisuri pentru a-i fi aprobată echipa
Full Article 4 minutes read

Guțul continuă interviurile pentru presa rusă. Se declară gata de compromisuri pentru a-i fi aprobată echipa

Bașcanul Evghenia Guțul a spus că este gata să meargă la un compromis în raport cu deputații Adunării Populare a Găgăuziei (APG) pe subiectul aprobării componenței Comitetului Executiv. Precizări în acest sens au fost făcute de Guțul, în cadrul unui interviu pentru Russia 24, scrie TASS. 

„Vom ceda, vom corecta ceea ce ei [deputații] consideră o greșeală”, a spus Guțul. Potrivit TASS, Guțul a declarat în interviu că „legiuitorii nu sunt mulțumiți de structura propusă a comitetului executiv, deși este similară cu cea actuală”. La rândul lor, legiuitorii spun că ultima dată comitetul executiv a fost aprobat cu încălcări, a mai declarat Guțul pentru presa rusă. 

Amintim că Evghenia Guțul, candidata ex-partidului lui Șor la funcția de bașcan, a fost învestită oficial în funcție pe data de 19 iulie, curent. La câteva zile distanță, pe 27 iulie, Șor a anunțat virtual, din Israel, membrii Comitetului Executiv de la Comrat, pe care a numit-o „o echipă de vis”.

Pe 4 august, ședința Adunării Populare din Găgăuzia în care urma să fie decisă soarta Comitetului Executiv propus de Șor, s-a încheiat, fără a fi aprobată vreo decizie. APG nu a analizat componența Comitetului și nici nu a aprobat structura Executivului în ansamblu.

Cert este că structura Comitetului Executiv include șefi de departamente, în timp ce componența Comitetului Executiv include – șefi de departamente, adjuncți ai guvernatorului și președinți de raioane. Deputații au remarcat că bașcanul Evghenia Guțul a făcut o greșeală și a inclus în structura Comitetului Executiv adjunctul bașcanului și președinții raioanelor. Din această cauză, deputații au refuzat să aprobe „structura incorectă” a Comitetului Executiv.

Și pe 11 august, ședința Adunării Populare a Găgăuziei s-a încheiat fără a fi aprobată componența Comitetului Executiv. Președintele Adunării Dmitri Constantinov a explicat că structura Comitetului, propusă de bașcan, nu a fost modificată și s-a decis întreruperea ședinței: „Am decis încă o dată să ne adresăm conducerii Găgăuziei pentru ca ea să ajusteze structura Comitetului”.

Potrivit regulamentului Găgăuziei, bașcanul poate dizolva Adunarea Populară a Găgăuziei după două încercări eșuate de aprobare a Comitetului Executiv. Cu toate acestea, după cum a explicat anterior pentru NM vicepreședintele Adunării Gheorghe Leiciu, neaprobarea structurii nu este considerată o încercare de aprobare a Comitetului Executiv, întrucât Adunarea Populară nu a trecut la discutarea componenței Comitetului.

***

De precizat că în ajun, Evghenia Guțul a declarat într-un interviu pentru agenția de presă pro-Kremlin Ria Novosti că nu crede că va fi inclusă în componența Cabinetului de miniștri, din cauza faptului că face parte din echipa lui Ilan Șor. În același timp, guvernatoarea a precizat că numirea sa în componența Cabinetului de miniștri este o chestiune „secundară”, care va rămâne pe „conștiința Maiei Sandu”: „Spre deosebire de unii deputați din Adunarea Populară a Găgăuziei, eu nu pot fi presată sau intimidată în nici un caz. Indiferent dacă voi participa sau nu la ședințele Cabinetului de miniștri, nu mă voi plia în fața PAS”.

Conform regulamentului, guvernatorul Găgăuziei este membru din oficiu al Cabinetului de miniștri, numit prin decret prezidențial. De la învestirea în funcție a Evgheniei Guțul au trecut 25 de zile, însă președinta Maia Sandu nu a semnat încă decretul prin care aceasta este desemnată membru al Guvernului.

Precizăm că precedenta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, aleasă în această funcție la 22 martie 2015, a fost inclusă în Guvern pe data de 15 aprilie a aceluiași an, printr-un decret al președintelui de atunci, Nicolae Timofti.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: