Colaj NM

Guțul, mai aproape de a-și afla sentința. Protest în timpul ședinței de judecată: „Evghenia, eroul nostru” VIDEO

Pe 3 iulie, Judecătoria sectorului Buiucani continuă să examineze dosarul în care este vizată bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susținută activ de oligarhul fugar Ilan Șor. Ședința de judecată a început la ora 9:00. Între timp, în fața sediului instanței are loc un protest.

Cei adunați în fața instanței scandează: „Evghenia, eroul nostru”, „Svetlana, suntem cu tine”, „Evghenia, suntem cu tine”, „Libertate”.

La ultima ședință de judecată, pe 1 iulie 2025, procurorii au cerut o pedeapsă de 9 ani de închisoare în regim semi-închis pentru Evghenia Guțul, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. De asemenea, acuzatorii au solicitat ca aceasta să fie privată, timp de 5 ani, de dreptul de a face parte dintr-un partid politic.

Pe lângă Evghenia Guțul, procurorii au solicitat o pedeapsă de 8 ani de închisoare și pentru Svetlana Popan, șefa oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”.

Conform procurorului de caz, Cristina Gladcov, ambele inculpate sunt vizate în dosar pe două capete de acuzare. Totodată, acuzatorii au cerut confiscarea sumelor menționate în actul de învinuire și menținerea sechestrelor, pentru a asigura recuperarea prejudiciilor în favoarea statului. În cazul Evgheniei Guțul, prejudiciul estimat este de 40 de milioane de lei, iar în cazul Svetlanei Popan – de 9 milioane de lei.

După ședința de judecată, Guțul a spus că dosarul penal în care este acuzată de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor” ar avea un caracter politic. Ea adăugat că ar fi fost vizată în mod selectiv din cauza funcției pe care o deține, în timp ce alte persoane cu roluri mai importante în ierarhia partidului – declarat între timp neconstituțional – ar fi fost scutite de urmărirea penală.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza împotriva Evgheniei Guțul. Conform procurorilor, Guțul – activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR” – a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate, Guțul ar fi acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva Svetlanei Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare ar fi fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Restricții de circulație în Chișinău, în ziua summitului Moldova-UE: lista străzilor vizate

Pe 4 iulie, circulația și accesul publicului vor fi restricționate temporar în centrul Chișinăului și pe arterele către Aeroport, ca măsură de securitate pentru vizitele oficiale din cadrul primului summit Moldova – Uniunea Europeană. Primăria a publicat lista străzilor vizate.

Poliția a anunțat că restricțiile vor fi în vigoare pe 4 iulie, între orele 08:00 și 22:00.

„În legătură cu vizitele oficiale participante la Summit-ul Republica Moldova-Uniunea Europeană, au fost instituite restricții temporare de circulație pe anumite străzi, precum și limitări de acces în unele zone publice din centrul capitalei și arterele care fac legătura cu Aeroportul Internațional Chișinău”, au comunicat reprezentanții poliției.

Oamenii legii au îndemnat locuitorii și oaspeții capitalei să respecte indicațiile polițiștilor aflați în teren. „Aceste măsuri sunt necesare pentru asigurarea ordinii publice, protejarea participanților și buna desfășurare a evenimentului”, se mai arată în declarația poliției.

Primăria Chișinău a publicat lista străzilor unde va fi temporar limitat accesul publicului.

Menționăm că, pe 4 iulie, începând cu ora 17:00, la Reședința de Stat va avea loc primul summit Moldova – Uniunea Europeană. În acest sens, la Chișinău vor ajunge președintele Consiliului European, António Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Summitul va fi găzduit de președinta Maia Sandu. Împreună cu șefa statului, la eveniment vor participa președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrul, Dorin Recean.

Conform instituției prezidențiale, în timpul summitului vor fi abordate subiecte legate de procesul de aderare, atât în ceea ce privește evoluțiile de până acum, cât și etapele următoare ale acestui proces. Totodată, liderii vor discuta despre extinderea legăturilor economice și cooperarea în domenii precum infrastructura, energia, digitalizarea și dezvoltarea regională. Un alt punct pe agenda summitului va fi Planul de Creștere pentru Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: