Guvernatorul BNM, luat la rost de PAS în Parlament: Avocatul unui subaltern bănuit în „frauda bancară” este apărat de biroul avocatului lui Șor
Full Article 9 minutes read

Guvernatorul BNM, luat la rost de PAS în Parlament: Avocatul unui subaltern bănuit în „frauda bancară” este apărat de biroul avocatului lui Șor

Angajații Băncii Naționale a Moldovei (BNM), care sunt învinuiți în dosarul „frauda bancară”, continuă să activeze, întrucât conducerea BNM nu dispune de pârghii pentru a-i suspenda din funcții. Declarația a fost făcută de guvernatorul BNM Octavian Armașu în cadrul ședinței Parlamentului din 21 decembrie, în timpul audierilor pe marginea recuperării banilor furați în frauda bancară. Tot atunci, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp a confirmat că angajatul BNM Ruslan Grate, pus sub acuzare în această cauză penală, este reprezentat în instanță de avocatul Aureliu Colenco, același care i-a apărat interesele lui Ilan Șor în dosarul „frauda bancară”, în care oligarhul fugar a fost condamnat la 15 ani de pușcărie.

„O lume toată-nțelegea; Tu nu m-ai înțeles”

În cadrul ședinței legislativului de astăzi au fost audiați conducătorii Serviciului de Informații și Securitate, Băncii Naționale a Moldovei și Ministerului Finanțelor în privința procesului de recuperare a banilor furați în frauda bancară.

În timpul audierilor, deputata PAS Doina Gherman l-a întrebat pe Octavian Armașu dacă, în opnia sa, în Moldova a avut loc frauda bancară, iar dacă răspunsul este pozitiv în ce constă ea. Totodată, parlamentara l-a întrebat pe guvernatotrul BNM cine sunt beneficiarii furtului celor 13 miliarde de lei.

Cu siguranță frauda bancară a avut loc. Asta nu pune nimeni la îndoială. Frauda bancară constă în devalizarea a trei bănci, printr-o schemă frauduloasă. Eu detaliile toate nu le cunosc pentru că nu am supravegheat băncile atunci. Eu atunci activam în sectorul privat, iar acum asta ține de domeniul anchetei. Acuma să vă zic beneficiarii nu pot. Pentru că iarăși, eu nu am acces la ancheta pe care o fac procurorii”, a răspuns Armașu.

Doina Gherman s-a arătat nemulțumită de faptul că guvernatorul BNM nu a numit beneficiarii fraudei bancare și i-a răspuns citânt versuri din poezia „Pe lângă plopii fără soț”, de Mihai Eminescu.

„O lume toată-nțelegea –

Tu nu m-ai înțeles

(…)

Mă cunoșteau vecinii toți

Tu nu m-ai cunoscut”, a citat parlamentara.

Ulterior, Octavian Armașu a admis că oligarhul fugar Ilan Șor este una din persoanele care a beneficiat de banii furați, el fiind condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul penal respectiv, în 2023. Totuși, acesta a declarat că alte nume nu poate menționa pentru că nu există încă decizii judecătorești care să-le stabiliească vinovăția în devalizarea sistemului bancar.

Eu trebuie să răspund strict conform mandatului meu și conform prevederilor legale. Eu nu pot să fac declarații care sunt nefondate. (…) Ceea ce pot spune astăzi cu siguranță: Ilan Șor a fost condamnat de Curtea de Apel. Asta este situația la zi. Celelalte au fost materiale publicate. Ați văzut raportul Kroll, dar ăsta e un raport de acumulare a informațiilor, care urmează încă a fi probat. Deci eu să mă lansez, să spun că cutare și cutare este beneficiar, ar fi și o depășire a atribuțiilor, și o încălcare a legii din partea mea, ca guvernator al Băncii Naționale. Respectiv, eu sunt nevoit să dau un răspuns mai reținut și sper să acceptați această ținută a mea în discuția pe care o avem”, a argumentat el.

„Nu am bază să suspend angajații doar pentru că sunt vizați într-un dosar penal”

În continuare, deputatul PAS Vasile Grădinaru i-a reproșat lui Armașu că a refuzat ca Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție să desfășoare anumite acțiuni în cadrul anchetei privind frauda bancară. De asemenea, deputatul l-a întrebat dacă angajații BNM inculpați în dosarul „Frauda bancară” mai activează în cadrul instituției.

După ce s-a făcut cunoscut în 2014 – 2015, dvs. totuși, până astăzi, s-au întâmplat anumite procese despre care ați refuzat către Procuraturile Anticorupție și Generală de a efectua anumite acțiuni. De exemplu, efectuarea unui control intern privind confirmarea sau infirmarea informației din raportul Kroll. Doi – efectuarea unui audit intern pe anumite procese. Trei – să efectueze procese la mai multe bănci pe perioada în care a avut loc furtul miliardului. Asta este pe partea de proces. Și al doilea lucru: dacă ați reușit să vă uitați peste lista de persoane care au statut de inculpat și care este publică informația, să-i scoateți din sistemul dvs. pe aceste persoane. Și dacă astăzi din lista acestor persoane inculpate mai activează cineva l-a banca Națională a Moldovei”, a spus Grădinaru.

Într-adevăr au fost astfel de solicitări, însă, noi, controalele la bănci le facem în temeiul legii. Și legea prescrie foarte clar condițiile și scopul cu care se fac astfel de controale. Asta vorbim de partea formală. De partea cealaltă: Departamentul de supraveghere să meargă la bănci să facă control la o bancă care nu mai activează, așa în practică nu există. (…) Pe partea ce ține de audit intern. Auditul nostru are anumite limitări. Respectiv această întrebare a fost discutată la condiliul de supraveghere a Băncii Naționale. Și Consiliul de supraveghere s-a expus pe marginea acestei solicitări cu toate argumentele de rigoare. Noi la toate, de fapt, am dat răspunsuri către Procuratură și n-am primit nimic la răspunsurile astea, nicio reacție. Ceea ce m-a făcut să cred că răspunsurile noastre au fost satisfăcătoare”, a răspuns Armașu.

Cât despre angajații BNM învinuiți în dosarul penal despre frauda bancară, Octavian Armașu a declarat că „nu are bază” pentru a-i suspenda din funcție. Guvernatorul BNM a precizat că suspendarea o pot cere organele de drept.

În ce ține de persoanele vizate în dosarele penale, iarăși, eu nu am acces la acele dosare penale. Eu nu pot să fac o judecată privind gradul lor de implicare și vina lor. Conform legii, dacă era cazul să fie suspendarea lor, asta trebuia să o decidă procurorii și ei trebuiau să înainteze o solicitare a angajaților aceștia. Eu ca guvernator nu am bază de a suspenda angajații doar pentru că sunt vizați în dosar penal. (…) Respectiv oamenii stau în funcții până nu se cere o suspendare sau sunt condamnați. Noi nu stăm pur și simplu și privim lucrurile astea. S-au făcut niște reorganizări astfel ca persoanele respective să nu aibă acces la informații și să nu fie în conflict de interese cu ancheta care este purtată împotriva lor. Respectiv ei nu acces la băncile în proces de lichidare”, a spus el.

În replică, Vasile Grădinaru a declarat că „nu găsește cuvinte” pentru a descrie starea în care se află, atunci când guvernatorul BNM spune că nu găsește temei pentru a suspenda din funcție persoanele din cadrul Băncii Naționale implicate în frauda bancară.

Grădinaru i-a acordat lui Armașu și o întrebare despre Ruslan Grate – persoana delegată să reprezinte BNM în instanță, în procesul de judecare a fugarului Ilan Șor pe cazul implicării sale în frauda bancară.

Ceea ce ați fost dvs. fosrte operativi, în 2018, când ați delegat o persoană pe nume Ruslan Grate ca să reprezinte BNM în procesul de judecată, în care să facă declarații împotriva Băncii de Economii, susținând poziția inculpatului (Ilan Șor – n. r.). Și a trebuit să treacă tocmai 4 ani ca BNM-ul abia în apel să spună că declarațiile acestui cetățean nu mă reprezintă. Deși în fond ați fi putut s-o faceți, dacă ați văzut. Și iată, întrebarea mea este dacă dvs. credeți că așa persoane ca Ropot sau Grate pot să continuie să activeze în Banca Națională? Că ei au eficiență, că ei protejează statul de așa acțiuni repetate. Și întrebarea mea: spuneți-ne dacă nu cumva le plătim încă noi avocați în cauzele penale din banii contribuabililor?”, a comunicat Vasile Grădinaru.

La rândul său, Octavian Armașu a menționat că Ruslan Grate a fost numit reprezentant al Băncii Naționale a Moldovei în instanță înainte ca el să fie numit în funcția de guvernator BNM. Mai mult, Armașu a declarat că, „din câte cunoaște”, nu BNM l-a delegat pe Grate, ci organele de anchetă.

El (Ruslan Grati – n. r.) a făcut declarațiile pe care le-a făcut. Când am fost întrebați ne-am susținut poziția. (…) În ceea ce ține de cheltuielile pentru avocați: da, noi suportăm cheltuielile pentru avocați pentru că așa prevede legea. Și aici am să vin și eu cu un comentariu. Vă rog nu priviți lucrul ăsta doar sub aspectul fraudei bancare. Sunt o sumedenie de alte situații când în îndeplinirea atribuțiilor sale, angajații Băncii Naționale sunt vizați în dosare penale. Și noi am avut așa situații, când oamenii au acționat cu bună credință, dar până la urmă au ajuns în urmărire penală. Și noi pe ei i-am ajutat, și le-am plătit avocații. Și noi trebuie să avem această posibilitate ca să fie un fel de garanție pentru persoanele care fac supraveghere, care i-au decizii dificile contra unor persoane care pot fi persoane cu influență și conexiuni. Și oamenii trebuie protejați. De asta și există acest mecanism”, a adăugat el.

Totuși, Grădinaru a menționat că Procuratura Anticorupție a confirmat Parlamentului că anume BNM l-a delegat pe Grate.

De menționat că, în 2021, Ruslan Grate a fost pus sub acuzare pentru implicare în dosarul frauda bancară. Totuși, el continuă să activeze la BNM.

În acest context, Vasile Grădinaru i-a cerut lui Armașu să numească avocatul care-l reprezintă pe Ruslan Grati în instanță. „Dacă se poate să concretizați, domnule Armașu, cine este avocatul care le reprezintă pe aceste peroane – numele și prenumele? Dacă nu cumva este același avocat care reprezintă interesele condamnatului Șor?”, a spus Grădinaru.

Octavian a evitat să răspundă, vorbind în continuare despre cheltuielile pentru avocați.

Domnule guvernator, dați vă rog numele avocatului”, a intervenit președintele Parlamentului Igor Grosu.

Nu mi-l aduc aminte acum. Și nu mi l-am scris”, a răspuns Armașu.

Răspunsul guvernatorului BNM a stârnit râsetele deputaților. Ulterior, deputatul PAS Lilian Carp a precizat că avocatul Aureliu Colenco este cel care reprezintă în instanța de judecată atât pe Ilan Șor, cât și pe Ruslan Grate.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: