gov.md

Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege privind acordarea alocației unice pentru veteranii războiului de pe Nistru

Veteranii războiului din regiunea transnistreană, părinții sau văduvele acestora vor primi o alocație unică de 2500 lei. Pe 2 martie, Guvernul a dat un aviz pozitiv unei inițiative legislative propusă de deputații PAS.

Conform aceluiași proiect, perioada de participare la acțiunile militare va fi inclusă în stagiul de cotizare în mărime triplă. De asemenea, toți veteranii de război, indiferent de vârstă, vor primi alocația nominală pentru merite. Totodată, va fi acordat dreptul la ajutor material anual concomitent părinților şi văduvelor.

„Astăzi, asistăm la o situație ciudată când, oamenii care au primit distincții pentru acte de vitejie în războiul de pe Nistru trebuie să aștepte să ajungă la vârsta de pensionare pentru a beneficia de alocația atașată acelei distincții”, afirmă prim-ministra Natalia Gavrilița.

Pentru implementarea acestui proiect va fi nevoie de 56,5 milioane de lei.

În Republica Moldova sunt 20.705 veterani ai Războiului pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM cere pedepse pentru negarea crimelor comunismului: „E o formă de complicitate morală”

Partidul Național Moldovenesc propune ca negarea crimelor comunismului — inclusiv deportările, foametea organizată și execuțiile — să fie sancționată prin lege. Formațiunea susține că o astfel de măsură este necesară pentru protejarea memoriei victimelor și a demnității naționale, în contextul în care, susține PNM, mai mulți politicieni laudă URSS.

Vedem politicieni care vorbesc despre realizările URSS, în timp ce ignoră suferința a sute de mii de oameni deportați, umiliți și executați în propria lor țară. Noi considerăm că a venit timpul ca R. Moldova să-și apere memoria istorică prin lege. Propunem modificarea Codului penal și introducerea unei pedepse cu închisoare pentru negarea, justificarea sau trivializarea publică a crimelor comise de regimul comunist, inclusiv deportările, foametea organizată, represiunile intelectualilor și execuțiile extrajudiciare. Negarea crimelor comunismului este o formă de complicitate morală în aceste crime”, a declarat liderul PNM, Dragoș Galbur.

PNM susține că exemplul unor țări europene care au condamnat regimurile totalitare ar trebui urmat și de Republica Moldova.

***

Amintim că anterior, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova a solicitat autorităților modificarea Codului Penal, astfel încât negarea crimelor comunismului să fie sancționată.

Solicitarea avenit după declarațiile liderului blocului politic „Победа”, Ilan Șor, care „ar fi negat existența represiunilor comuniste din perioada 1917–1989”. Potrivit unui apel public lansat de organizație, astfel de afirmații „insultă memoria victimelor deportărilor, foametei organizate și a altor crime comise de regimul sovietic”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: