new-homes.co.uk

Guvernul a publicat proiectul de modificare al legii privind „Prima Casă”. Ce propun miniștrii

Guvernul Republicii Moldova a publicat vineri, 21 februarie, proiectul de hotărâre cu privire la modificarea Legii privind unele măsuri în vederea implementării Programului de stat ”Prima casă”. Astfel, așa cum anunța anterior premierul Ion Chicu, executivul propune micșorarea cotei participării proprii a beneficiarilor, majorarea vârstei-limite a solicitanților, precum și extinderea categoriilor de beneficiari. 

Astfel, proiectul de lege vizat presupune micşorarea cotei participaţiei proprii iniţiale în Program pînă la 5% din preţul de procurare a locuinţei.

Totodată, proiectul de lege prevede ca vârsta maximă a solicitanţilor care pot accesa Programul să fie 50 de ani și nu 45.

De asemenea, prezentul proiect de lege prevede extinderea categoriilor de beneficiari ai programelor de compensare derulate în cadrul Programului de stat ”Prima casă”, prin adăugarea în categoriile beneficiarilor de compensaţii şi a persoanelor care au accesat un credit ipotecar pînă la lansarea Programului.

Amintim că Programul de stat „Prima casă” a fost lansat în 2017, prin aprobarea Legii nr.293. Potrivit guvernului, acesta are drept scop facilitarea accesului persoanelor fizice la procurarea unei locuinţe prin contractarea de credite ipotecare garantate parţial de stat.

Obiectivul de bază al Programului îl constituie acordarea posibilităţii tinerilor de a procura locuinţa proprie prin contractarea de credit ipotecar garantat de stat cu o participaţie proprie iniţială minimă din preţul de procurare a locuinţei (10%).

Precizăm că, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie anul 2020 rata maximă anuală a dobînzii în contractele de credit „Prima Casă” este 8,0 % anual.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Fără taxe de roaming pentru moldoveni în UE, din 2026. Consiliul UE a dat undă verde

Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii Republicii Moldova vor putea folosi serviciile de telefonie mobilă în Uniunea Europeană fără costuri suplimentare. Decizia a fost adoptată astăzi, 25 iulie, de Consiliul UE, vizând integrarea Moldovei în zona „Roam like at home” („Roaming ca acasă”). O decizie similară a fost luată pentru Ucraina pe 14 iulie.

Astfel, moldovenii aflați în UE, dar și cetățenii europeni care călătoresc în Moldova, vor putea efectua apeluri, trimite mesaje și utiliza date mobile fără tarife de roaming. De asemenea, se garantează aceeași calitate și viteză a serviciilor mobile ca acasă, iar apelarea serviciilor de urgență va fi gratuită.

„Decizia privind Moldova va sprijini integrarea economică treptată a țării în piața internă a UE – unul dintre obiectivele Acordului de Asociere semnat în 2016”, se menționează în comunicatul emis de Consiliul UE.

În prezent, cetățenii și companiile moldovenești beneficiază deja de tarife de roaming reduse datorită unui acord încheiat în 2024.

Decizia privind eliminarea tarifelor de roaming va intra în vigoare pentru ambele țări pe 1 ianuarie 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: