Guvernul a solicitat CEDO să-și revizuiască decizia în dosarul Gemenii după ce a executat-o parțial
Full Article 2 minutes read

Guvernul a solicitat CEDO să-și revizuiască decizia în dosarul Gemenii după ce a executat-o parțial

Guvernul a solicitat CEDO să-și revizuiască decizia din 18 februarie în dosarul Centrului comercial Gemenii după ce le-a restituit păgubașilor suma de 1,7 milioane de euro, ce constituie venitul ratat, prejudiciul moral și cheltuielile de judecată. Autoritățile nu au executat decizia instanței europene în partea ce ține de restituirea a peste 40 la sută din imobilul în care este amplasat centrul comercial sau să le achite proprietarilor echivalentul de 2,1 milioane de euro, informează portalul Anticorupție.

Sursa citată notează că în cererea semnată de agentul guvernamental la CEDO, Oleg Rotari, în adresa instanței europene, se invocă că păgubiților le-au fost acordate prea multe spații în Complexul Gemenii, că numărul de acțiuni a fost calculat greșit și că aceștia nu au avut în proprietate imobilele concrete care trebuie să le fie retrocedate.

„Este prima data când Guvernul Moldovei nu a executat o hotărâre a CEDO”, a scris Vladislav Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

„Un alt aspect interesant este că revizuirea a fost depusă după ce Guvernul a plătit reclamanților 1.5 milioane de euro cu titlu de venit ratat. Se pare că scopul real al revizuirii este tergiversarea restituirii (nerestituirea) imobilului. Între timp, noi plătim dobânzi de întârziere (de mii de euro pe săptămână) pentru neexecutarea hotărârii CEDO”, a mai scris Vladislav Gribincea.

Amintim că în luna februarie, premierul Ion Chicu a solicitat Ministerul Justiției să pregătească o adresare Procuraturii Generale privind inițierea urmăririi penale în privința judecătorilor din cauza cărora Republica Moldova a fost obligată de CEDO să plătească foștilor acționari ai „Gemenii” despăgubiri în valoare de 70 de milioane de lei. Mai mult, acești bani urmau să fie achitați din contul finanțării alocate pentru 2020 sistemului judecătoresc.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: