Studiu: Moldova stagnează la capitolul drepturi și condiții de viață pentru persoane LGBTI
Full Article 3 minutes read

Studiu: Moldova stagnează la capitolul drepturi și condiții de viață pentru persoane LGBTI

Moldova a primit de 39 puncte, din 100, din partea Rainbow Index Europe 2024 – clasamentul care măsoară respectarea drepturilor persoanelor LGBTI* în 49 de țări europene. Scorul reprezintă o stagnare față de anul trecut, când Moldova a primit același număr de puncte. Per total, însă, țara noastră a pierdut două poziții în clasament – coborând de pe locul 25, pe 23. 

Rainbow Index Europe clasifică fiecare țară în funcție de șapte categorii: egalitate și nediscriminare; familie; infracțiuni și discursuri instigatoare la ură; recunoașterea legală a genului; integritatea corporală intersexuală; spațiul societății civile; și azil. Conform raportului detailat despre Moldova, sunt înregistrate carențe cu grad diferit de gravitate la multiple categorii.

La subcategoria acces la bunuri și servicii, o bancă din Moldova a refuzat să deservească o femeie trans din cauza diferenței dintre documentele ei și expresia sa de gen. În urma unei petiții, Consiliul pentru egalitate a constatat discriminarea și a emis recomandări băncii pentru a prevenii astfel de cazuri de discriminare.

La categoria egalitate și nediscriminare, un portal media din Moldova a dezvăluit locația unei tabere pentru persoane trans. În urma publicării locației și a amenințărilor venite la adresa persoanelor trans ca urmare a divulgării locației, organizatorii au fost nevoiți să mute tabăra în alt loc.

Autoritățile competente au constatat multiple instanțe în care unii cetățeni recurgeau la discurs instigator la ura față de persoanele LGBTI. Un cetățean a fost reținut de către autorități la intrarea în țară pentru emiterea de amenințări cu moartea la adresa unui ex-militar gay. În pofida existenței cadrului legal care descurajează și pedepsește discursul instigator la ură, multipli politicieni, partide și înalți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe din Moldova au difuzat mesaje ostile la adresa persoanelor LGBTI.

Un alt aspect la care Moldova stagnează este recunoașterea căsătoriilor de același gen. Curtea Europeană a Drepturile Omului (CtEDO), prin decizia în cazul Fedotova împotriva Rusiei din 17.01.2023, a subliniat că lipsa recunoașterii legale a cuplurilor de același sex reprezintă o încălcare a dreptului la viața privată și familială.

Clasamentul privind drepturile omului ale persoanelor a fost însoțit cu o serie de recomandări pentru îmbunătățirea condițiilor persoanelor LGBTI și asigurarea egalității: adoptarea de măsuri legale pentru a asigurarea egalității în privința căsătoriilor; permiterea schimbării numelui fără obstacole; adoptarea unui cadru juridic echitabil și transparent pentru recunoașterea legală a genului, bazat pe un proces de autodeterminare, fără cerințe abuzive.

Decizia CtEDO în cazul Fedotova împotriva Rusiei a creat un precedent și o cale pentru cetățenii țărilor aflate în jurisdicția curții, dar care nu recunosc legal cuplurile de același sex, să capete dreptul de a le fi recunoscute căsătoriile. În urma deciziei CtEDO, cel puțin trei cupluri din Moldova au încercat înregistrarea căsătoriei la Agenția Servicii Publice (ASP). Unul din cupluri a afirmat că intenționează să acționeze statul în instanța de judecată pe baza refuzului de la ASP.

***

*LGBTI – termen care se referă la persoane lesbiene, gay, bisexuale, transgen și intersex.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: