Guvernul ar putea institui stare de urgență în mediu, în contextul secetei hidrologice
Full Article 2 minutes read

Guvernul ar putea institui stare de urgență în mediu, în contextul secetei hidrologice

În Moldova va fi introdus regim de urgență în mediu. Măsura va fi luată în contextul secetei hidrologice cu care se confruntă țara noastră. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, într-un interviu pentru TVR Moldova. Potrivit oficialului, o decizie în acest sens va fi aprobată în ședința Cabinetului de miniștri, programată pentru azi, 3 august, scrie NM.

Potrivit ministrului Agriculturii, instituirea regimului de urgență în mediu permite autorităților locale să asigure populației cu apă potabilă.

„Miercuri, la ședința Guvernului se va lua decizia privind situația excepțională de secetă hidrologică prin intermediul Ministerului Mediului. Intervine situația de urgență pe agricultură reieșind din situația de urgență din mediu. La următoare ședință a CSE noi am înaintat o decizie prin care facem derogare de la legea apei şi vom permite agenților economici să aibă un acces mult mai ușor la apa din iazuri”, a declarat ministrul Bolea.

Reamintim că până pe 5 august, nivelul apei va rămâne scăzut în mai multe râuri din țară. În Nistru, de exemplu, se atestă o scădere a apei cu 30-40% din valorile medii lunare pe termen lung. (cod galben); pe râul Prut — 15-30% (cod portocaliu); pe râuri mici – 10-20% (cod portocaliu), iar pe unele râuri mici – 0-10% din valorile medii lunare pe termen lung (cod roșu).

Nivelul Nistrului, care alimentează Chișinăul și alte orașe, a scăzut aproape la nivelul critic, râurile mici au devenit puțin adânci. A scăzut brusc și nivelul apelor subterane, adică apa a căzut în fântânile arteziene, dintre care avem peste 3 mii. Secetele sunt o întâmplare obișnuită în Moldova, dar în ultimele decenii au devenit mai frecvente.

Ministerul Mediului a recomandat ca companiile de alimentare cu apă să oprească apa către populație timp de câteva ore pe zi, dimineața și seara.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: