Guvernul cere sprijinul primăriilor în asigurarea populației cu lemne de foc la iarnă

Ministerul Mediului solicită sprijinul reprezentanților administrației publice locale (APL) de a evalua și prezenta volumul de masă lemnoasă (lemn de foc) pentru fiecare localitate din țară. Demersul a fost inițiat la solicitarea prim-ministrei Natalia Gavrilița, pentru a face o analiză complexă și a elabora un program de măsuri care să asigure necesarul și accesului la lemn de foc pentru populația din mediul rural.

În comunicatul emis, Ministerul Mediului precizează că mizează pe suportul primăriilor și a reprezentanților Oficiilor Teritoriale ale Cancelariei de Stat pentru a evalua și prezenta volumul de masă lemnoasă, astfel ca să poată fi întreprinse măsurile necesare de asigurare a necesarului cu masă lemnoasă pe timp de iarnă pentru toată populația care utilizează această sursă alternativă de încălzire.

Totodată,  Ministerul Mediului recomandă primăriilor să informeze localnicii despre posibilitatea adresării cererii pentru volumul de lemn de foc de care are nevoie pentru încălzire în sezonul de iarnă 2022-2023.

„Ulterior, lemnul de foc va fi comercializat de întreprinderile silvice teritoriale ale Agenției „Moldsilva”, în baza listelor solicitanților de masă lemnoasă întocmite de primării (familii social vulnerabile, familii care nu dispun de alte surse de încălzire, decât lemnul de foc, clădirile cu destinație publică, alte categorii de persoane și instituții, etc)”, anunță ministerul de resort.

Potrivit sursei citate, inițiativa își propune să evite tăierile ilicite de masă lemnoasă, iar comercializarea volumului de masă lemnoasă solicitat să fie disponibil primordial pentru încălzire în sezonul de iarnă 2022-2023.

De menționat că, recent, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat, în contextul creșterilor tarifelor, că Guvernul va compensa, și în acest an, facturile la gazele naturale și energia electrică și termică. Totodată, premierul a dat asigurări că Cabinetul de miniștri lucrează la un mecanism de asigurare a populației cu lemne de foc în perioada rece a anului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Drumuri inundate, copaci doborâți și localități fără curent: ploile puternice fac ravagii în Moldova

Ploile puternice din această dimineață au provocat mai multe situații de urgență în diferite regiuni ale țării. Salvatorii și pompierii au intervenit în mai multe cazuri pentru deblocarea mașinilor și îndepărtarea copacilor doborâți.

În municipiul Chișinău, pe strada Calea Ieșilor, pompierii au intervenit pentru deblocarea unui autoturism în care se aflau două persoane, rămas blocat pe o porțiune de drum inundată.

Tot în capitală, pe strada Aerodromului nr. 6, vântul puternic a doborât un copac care atârna periculos peste firele de electricitate. Pompierii au intervenit pentru defrișare și înlăturarea pericolului.

În raionul Hâncești, la intrarea în satul Mereșeni, un alt copac doborât de vânt a fost înlăturat de echipele de intervenție. De asemenea, în satul Drăsliceni din raionul Criuleni, salvatorii acționează pentru tractarea unui automobil blocat pe un drum cu noroi.

Potrivit furnizorilor de energie electrică, către ora 06:00, două localități din raionul Anenii Noi — Delacău și Puhăceni — au rămas fără curent electric.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă cetățenii să evite deplasările în zonele afectate de inundații sau unde drumurile sunt impracticabile. În caz de urgență, populația este rugată să apeleze Serviciul 112.

Din cauza condițiilor mete, de joi seară a fost afectată afectată circulația troleibuzelor și autobuzelor în capitală.

Menționăm că până la ora 10:00, este valabil codul galben de ploi puternice pe întreg teritoriul țării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: