Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu este de părere că reprezentanții furnizorului de energie electrică Premier Energy ar trebui să aștepte până în luna aprilie, atunci când expiră contractul dintre Moldelectrica și centrala de la Cuciurgan, pentru a solicita majorarea tarifului. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă din 11 ianuarie.
Vicepremierul Andrei Spînu a menționat că a fost informat de către reprezentanții Premier Energy despre solicitarea privind majorarea tarifului pentru energia electrică încă în luna decembrie. Decizia urmează a fi luată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
„Opinia mea în calitate de ministru este că trebuia să așteptăm până în luna martie pentru a trece de noua achiziție de energie electrică și abia atunci să mergem cu modificare a tarifului, în funcție de prețul de achiziție pentru anul viitor. Premier Energy a argumentat prin devierile negative care se acumulează în această perioadă din cauza tarifului la energia electrică aplicată de ANRE pentru energia produsă de CET Nord și Termoelectrica. Până în decembrie, Premier Energy a avut devieri pozitive în tarif. Grupul Premier Energy de furnizare, distribuție, inclusiv acționarii, cred că ar putea să găsească și alte soluții pentru a depăși această situație de câteva luni și de a reveni la creșterea tarifului în aprilie, când inclusiv pentru cetățeni, factura la gaz scade și presiunea de preț va fi mai mică cu mult”, a precizat Spînu.
Oficialul a mai spus că Guvernul a aflat despre decizia Premier Energy de a solicita o modificare de tarif de la ANRE, atunci când aceasta a fost trimisă oficial.
„Luni, ANRE a publicat scrisoarea pe site. Acum așteptăm ca Agenția să ia decizia, după ce va analiza demersul Premier Energy”, a conchis viceprim-ministrul țării.
Amintim că, în ajun, pe site-ul ANRE a fost publicată solicitarea „Premier Energy” S.R.L, cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova, privind aprobarea unor tarife noi în anul 2022. Mai exact, consumatorii ar urma să plătească 2,79 lei pentru un kWh, în loc de 1,51 de lei/kWh, cât era până acum. Noile prețuri ar urma să fie aplicate nu mai târziu de 1 februarie.
Republica Moldova cumpără peste 90% din volumul energiei electrice de la Cuciurgan. Actualul contract expiră la sfîrșitul lunii martie.