Guvernul intenționează să înceapă negocierile și să semneze un acord de împrumut cu UE în valoare de 100 milioane de euro
Full Article 2 minutes read

Guvernul intenționează să înceapă negocierile și să semneze un acord de împrumut cu UE în valoare de 100 milioane de euro

Guvernul Republicii Moldova intenționează să înceapă negocierile și să semneze un acord de împrumut cu Uniunea Europeană în valoare de 100 milioane de euro. Se presupune că banii vor fi oferiți în două tranșe egale.

Potrivit proiectului, durata acordării împrumutului este de maxim 12 luni, urmând să fie debursat între anii 2020-2021. Debursarea primei tranșe este necondiționată, în timp ce a doua tranșă, va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului de Înțelegere și ale condiționalităților ce urmează a fi convenite între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Perioada de grație constituie maxim – 15 ani. Rambursarea împrumutului va avea loc într-o singură plată. Rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranșă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională. Dobânda se va achita anual.

„Obiectivul acestei Asistenței Macro-financiare este de a ușura constrângerile de finanțare externe ale țării, de a atenua balanța de plăți și nevoile bugetare, de a  consolida poziția sa de rezervă valutară și de a ajuta Republica Moldova să abordeze vulnerabilitățile externe și financiare actuale”, se anunță în textul proiectului.

Anterior, premierul Ion Chicu a explicat care sunt condițiile pentru primirea celei de-a doua și a treia tranșe din acordului de asistență macro-financiară. Este vorba despre reforma justiției, aprobarea Legii privind sancționarea și contracararea spălării banilor, aprobarea legii privind ONG-urile și crearea unei singure echipe moldo-letone pentru a investiga furtul miliardului.

În cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, Chicu a mai spus că legea privind ONG-urile nu a fost o condiție pentru a primi a doua tranșă din asistența macro-financiară. Acesta a fost introdusă de directorul de politică externă al UE, Luc Devigne, care a vizitat Republica Moldova în luna februarie a acestui an. Apoi, potrivit lui Chicu, UE a propus opt condiții suplimentare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: