facebook.com/Maia Sandu

Guvernul organizează un târg de Crăciun diferit de al Primăriei. Se va numi „Satul Colindătorilor” și va începe mai târziu

În Chișinău vor fi organizate două târguri de Crăciun – unul de către Primărie și altul de către Guvern. Într-un comunicat de presă, Executivul a precizat că „Satul Colindătorilor” își va deschide porțile la 23 decembrie, ora 17.00, în scuarul Palatului Național ,,Nicolae Sulac”. 

Târgul organizat de Guvern va avea 20 căsuțe de lemn, unde meșterii populari și producătorii autohtoni vor expune spre vânzare lucrări meșteșugărești, instrumente populare, costume tradiționale, obiecte de artă din lemn și lut. De asemenea, oaspeții și locuitorii capitalei vor avea posibilitatea să participe la o serie de ateliere, unde meșterii populari vor împărtăşi din secretele lor în confecţionarea unor obiecte de artizanat, și să guste din bucate tradiționale, vin fiert și alte delicii pregătite de cei mai iscusiți bucătari.

De asemenea, va fi amenajată Căsuţa lui Moş Crăciun, unde copiii vor putea sta de vorbă cu Moșul, recita poezii și face poze.

Programul artistic se va desfășura doar în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, cu participarea orchestrelor și interpreților de muzică populară, ansamblurilor folclorice și a fanfarelor. Conceptul Târgului de Crăciun din acest an va fi axat pe mobilitatea culturii, astfel artiștii profesioniști din Chișinău vor evolua pe scenele din localitățile Republicii Moldova, iar scena Târgului din capitală va fi animată de artiști amatori din raioanele țării. Unele concerte din programul Palatului Național vor fi difuzate live pe ecranul LED instalat în scuar.

Totodată, Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii”, Ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș”, Orchestra „Mugurel”, Formațiile „Milenium” și „Noroc” au programate concerte, în perioada 23 – 28 decembrie, la Cahul, Hîncești, Bălți, Cantemir, Rîșcani, Leova, Soroca, Drochia, Căușeni și Ștefan Vodă.

Programul evenimentelor artistice, dedicat sărbătorilor de Crăciun, se va  încheia pe 7 ianuarie, odată cu închiderea Târgului de Crăciun. Târgul va fi deschis zilnic între orele 15.00 și 21.00.

Războiul brazilor

Amintim că, în ajun, primarul capitalei Ion Ceban de declarat că reprezentanții Guvernului nu au acceptat apelul Primăriei Chișinău de a avea un singur brad și un singur târg de Crăciun. În replică, reprezentanții executivului au declarat că „propunerea primarului a fost una lipsită de substanță și doar de dragul argumentelor declarative”: „Acesta iese cu declarații bazate pe informații trunchiate și incomplete și duce lumea în eroare. Guvernul va organiza târgul de Crăciun, doar că acesta va lucra mai puține zile, ore limitate pe zi și cu un regulament clar de consum a energiei pentru fiecare participant la târg. Pentru informarea corectă a dlui Ceban și a cetățenilor vă rog să numărați câți alți brazi vor fi instalați în oraș”.

Bradul și târgul de Crăciun organizat de Primăria Chișinău vor fi inaugurate pe 17 decembrie în Piața Marii Adunări Naționale.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

nordinfo.md/foto simbol

Investiție de peste €500.000 în construcția unui depozit modern pentru semințe la Bălți

La Bălți se construiește un depozit modern pentru păstrarea semințelor, cu o investiție ce depășește jumătate de milion de euro. Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare. Lucrările sunt programate să se finalizeze la începutul toamnei 2025. Informațiile au fost comunicate pe 11 iulie de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Ministerul a anunțat că depozitul este construit la Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor, filiala Bălți. Investiția în construcție se ridică la 514 mii de euro și este realizată prin proiectul „Livada Moldovei”, gestionat de minister. „Livada Moldovei” este o linie de creditare oferită de Banca Europeană de Investiții Guvernului Republicii Moldova.

„Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare și va fi dotată cu un cântar rutier instalat pe structură de beton armat, pentru o gestionare logistică eficientă. Proiectul a fost lansat ca răspuns la uzura avansată a infrastructurii existente, care nu mai asigură condiții corespunzătoare de umiditate, protecție fitosanitară și manipulare mecanizată”, au comunicat reprezentanții ministerului, adăugând că lucrările urmează să fie finalizate la începutul toamnei 2025.

Ministerul a declarat că „infrastructura modernizată va contribui la sporirea capacității naționale de producere și păstrare a semințelor certificate, adaptate condițiilor pedoclimatice locale”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: