Guvernul planifică investiții de €2 miliarde pentru reabilitarea sistemelor centralizate de irigații moștenite din perioada URSS
Full Article 2 minutes read

Guvernul planifică investiții de €2 miliarde pentru reabilitarea sistemelor centralizate de irigații moștenite din perioada URSS

Până în 2030, autoritățile își propun să reabiliteze sistemele centralizate de irigare și să crească suprafața terenurilor irigate până la 300 de mii de hectare. Declarația a fost făcută de către ministrul Agriculturii Viorel Gherciu, într-un interviu pentru NM. Potrivit estimărilor oficialului, valoarea medie a proiectului va constitui €2 miliarde. Banii ar urma să fie obținuți din investiții – atât din partea statului, cât și a oamenilor de afaceri.

Statul trebuie să facă următorul pas – să reabiliteze sistemele centralizate de irigare. Sunt centre mari de irigație care lucrau din timpurile sovietice. Sunt situate în principal pe malurile Nistrului și Prutului. Erau 88 la număr, 11 dintre care au fost reabilitate din banii oferiți de SUA și transmise fermierilor. S-a cheltuit pentru asta $80 mln. Am vrea să facem acest lucru și cu restul 77”, a precizat Gherciu.

Ministrul Agriculturii a precizat că la fel de important este asigurarea surselor de apă, iar pentru asta este necesară construcția rezervoarelor care ar permite colectarea apei în timpul sezonului ploios și utilizarea acesteia ulterior, la necesitate.

Și trebuie curățate lacurile. Acum avem peste 5000, însă nu sunt curățate de nămol. Suprafața lacurilor rămâne aceeași, însă din cauza nămolului, volumul de apă este cu mult mai mic”, a precizat Gherciu.

Oficialul a mai spus că reabilitarea sistemelor centralizate de irigare ar urma să fie finalizată până în 2030.

88 de sisteme centralizate de irigare ar asigura cu apă o suprafață de 200 de mii de hectare. Alte 100 de mii de hectare ar fi irigate cu sisteme mai mici. 300 de mii de hectare – aceasta era suprafața de terenuri irigate la sfârșitul anilor 90. Sunt 15% din pământurile agricole”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Costul proiectului se ridică la 2 miliarde de euro.

Este atât contribuția statului, cât și a sectorului privat. Este o utopie să crezi că guvernul va investi singur aceste mijloace.  […] În opinia mea, trebuie să fie minimum 50/50. Aici sunt incluși și donatorii și partenerii internaționali, combinarea atât resurselor obținute prin credit, granturi și investiții din partea sectorului privat”, a mai spus Gherciu și a adăugat că după implementare, va crește volumul și rentabilitatea afacerilor în domeniul agricol.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: