apelemoldovei.gov.md/

Guvernul planifică investiții de €2 miliarde pentru reabilitarea sistemelor centralizate de irigații moștenite din perioada URSS

Până în 2030, autoritățile își propun să reabiliteze sistemele centralizate de irigare și să crească suprafața terenurilor irigate până la 300 de mii de hectare. Declarația a fost făcută de către ministrul Agriculturii Viorel Gherciu, într-un interviu pentru NM. Potrivit estimărilor oficialului, valoarea medie a proiectului va constitui €2 miliarde. Banii ar urma să fie obținuți din investiții – atât din partea statului, cât și a oamenilor de afaceri.

Statul trebuie să facă următorul pas – să reabiliteze sistemele centralizate de irigare. Sunt centre mari de irigație care lucrau din timpurile sovietice. Sunt situate în principal pe malurile Nistrului și Prutului. Erau 88 la număr, 11 dintre care au fost reabilitate din banii oferiți de SUA și transmise fermierilor. S-a cheltuit pentru asta $80 mln. Am vrea să facem acest lucru și cu restul 77”, a precizat Gherciu.

Ministrul Agriculturii a precizat că la fel de important este asigurarea surselor de apă, iar pentru asta este necesară construcția rezervoarelor care ar permite colectarea apei în timpul sezonului ploios și utilizarea acesteia ulterior, la necesitate.

Și trebuie curățate lacurile. Acum avem peste 5000, însă nu sunt curățate de nămol. Suprafața lacurilor rămâne aceeași, însă din cauza nămolului, volumul de apă este cu mult mai mic”, a precizat Gherciu.

Oficialul a mai spus că reabilitarea sistemelor centralizate de irigare ar urma să fie finalizată până în 2030.

88 de sisteme centralizate de irigare ar asigura cu apă o suprafață de 200 de mii de hectare. Alte 100 de mii de hectare ar fi irigate cu sisteme mai mici. 300 de mii de hectare – aceasta era suprafața de terenuri irigate la sfârșitul anilor 90. Sunt 15% din pământurile agricole”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Costul proiectului se ridică la 2 miliarde de euro.

Este atât contribuția statului, cât și a sectorului privat. Este o utopie să crezi că guvernul va investi singur aceste mijloace.  […] În opinia mea, trebuie să fie minimum 50/50. Aici sunt incluși și donatorii și partenerii internaționali, combinarea atât resurselor obținute prin credit, granturi și investiții din partea sectorului privat”, a mai spus Gherciu și a adăugat că după implementare, va crește volumul și rentabilitatea afacerilor în domeniul agricol.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: