gov.md

Guvernul va aloca 2,6 mln de lei Găgăuziei, pentru compensarea pagubelor produse de ploi

Comisia pentru situații excepționale, prezidată de premierul Ion Chicu, a decis alocarea a 2 milioane 62 mii lei Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia, unde au fost grav afectate de ploi mai multe case și terenuri din diferite localități, inclusiv din orașul Comrat. De asemenea, vor fi alocate mijloace financiare pentru înlăturarea anumitor pagube provocate în Ialoveni și Soroca.

Pe lângă case și terenuri, în Găgăuzia, au fost avariate 2 km de rețea de gazificare și peste 1 km de drumuri locale. Mijloacele financiare vor acoperi pagubele proprietarilor a căror case necesită a fi demolate sau au fost defectate parțial în urma inundațiilor. În total, au fost avariate 45 de locuințe, 8 dintre care nu mai pot fi reparate și urmează a fi demolate. Pentru aceste familii urmează a fi procurate alte case sau construite altele noi.

„Suntem în prag iarnă și este necesar ca foarte operativ să le asigurăm un loc de trai familiilor care au avut de suferit. Contăm și pe sprijinul autorităților publice locale să identifice resurse suplimentare pentru compensarea pagubelor necesare în acest context. De asemenea, este foarte important să continuie investigarea cazului pentru a identifica motivul în urma căruia a avut loc inundarea unui așa număr de mare de case”, a precizat Ion Chicu.

Suplimentar, guvernul a alocat 1,8 milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru curățarea albiei râului Ialpug și amenajării unui dig de protecție în orașul Comrat.

Totodată, Comisia pentru Situații Excepționale a decis alocarea unui ajutor financiar în sumă de 600 mii lei din Fondul de intervenție al guvernului pentru reparația rețelelor electrice interne a Liceului Teoretic ”Olymp” din satul Costești, raionul Ialoveni. În urma ploilor, a fost deteriorat acoperișul, sălile de studii și toate rețelele electrice „Aici învață peste 500 de copii, trebuie să facem tot posibilul pentru a restabili acest obiectiv”, a menționat premierul Ion Chicu.

De asemenea, membrii CSE au aprobat acordarea unui ajutor sub formă de materiale de construcție necesare pentru lichidarea consecințelor ca urmare a ploilor puternice din 13 octombrie, în satul Căinarii Vechi, raionul Soroca. Materialele de construcție vor fi destinate pentru reabilitarea acoperișului clădirii primăriei, a grădiniței, dar și a 5 case din localitate.

Amintim că, în urma ploilor de la sfîrșitul lunii septembrie au fost afectate zeci de gospodării și mai multe depozite din Găgăuzia.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: