Guvernul va aloca 2,6 mln de lei Găgăuziei, pentru compensarea pagubelor produse de ploi
Full Article 3 minutes read

Guvernul va aloca 2,6 mln de lei Găgăuziei, pentru compensarea pagubelor produse de ploi

Comisia pentru situații excepționale, prezidată de premierul Ion Chicu, a decis alocarea a 2 milioane 62 mii lei Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia, unde au fost grav afectate de ploi mai multe case și terenuri din diferite localități, inclusiv din orașul Comrat. De asemenea, vor fi alocate mijloace financiare pentru înlăturarea anumitor pagube provocate în Ialoveni și Soroca.

x

Pe lângă case și terenuri, în Găgăuzia, au fost avariate 2 km de rețea de gazificare și peste 1 km de drumuri locale. Mijloacele financiare vor acoperi pagubele proprietarilor a căror case necesită a fi demolate sau au fost defectate parțial în urma inundațiilor. În total, au fost avariate 45 de locuințe, 8 dintre care nu mai pot fi reparate și urmează a fi demolate. Pentru aceste familii urmează a fi procurate alte case sau construite altele noi.

„Suntem în prag iarnă și este necesar ca foarte operativ să le asigurăm un loc de trai familiilor care au avut de suferit. Contăm și pe sprijinul autorităților publice locale să identifice resurse suplimentare pentru compensarea pagubelor necesare în acest context. De asemenea, este foarte important să continuie investigarea cazului pentru a identifica motivul în urma căruia a avut loc inundarea unui așa număr de mare de case”, a precizat Ion Chicu.

Suplimentar, guvernul a alocat 1,8 milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru curățarea albiei râului Ialpug și amenajării unui dig de protecție în orașul Comrat.

Totodată, Comisia pentru Situații Excepționale a decis alocarea unui ajutor financiar în sumă de 600 mii lei din Fondul de intervenție al guvernului pentru reparația rețelelor electrice interne a Liceului Teoretic ”Olymp” din satul Costești, raionul Ialoveni. În urma ploilor, a fost deteriorat acoperișul, sălile de studii și toate rețelele electrice „Aici învață peste 500 de copii, trebuie să facem tot posibilul pentru a restabili acest obiectiv”, a menționat premierul Ion Chicu.

De asemenea, membrii CSE au aprobat acordarea unui ajutor sub formă de materiale de construcție necesare pentru lichidarea consecințelor ca urmare a ploilor puternice din 13 octombrie, în satul Căinarii Vechi, raionul Soroca. Materialele de construcție vor fi destinate pentru reabilitarea acoperișului clădirii primăriei, a grădiniței, dar și a 5 case din localitate.

Amintim că, în urma ploilor de la sfîrșitul lunii septembrie au fost afectate zeci de gospodării și mai multe depozite din Găgăuzia.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: