Hărțuirea sexuală în școlile și universitățile din Moldova: doar 15% din femeile hărțuite vorbesc despre asta

Un studiu privind percepțiile și incidența fenomenului hărțuirii sexuale în instituțiile de învățământ a fost lansat, în data de 9 decembrie, în Republica Moldova. Potrivit autorilor, este prima cercetare la acest subiect, efectuată în țara noastră. Datele lucrării au arătat că majoritatea elevilor și studenților nu percep formele subtile drept cazuri de hărțuire sexuală. 

Alina Andronache, autoarea studiului, expertă în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, a precizat că scopul studiului este să capteze atenția societății, autorităților publice centrale și locale, dar și a tuturor instituțiilor de învățământ asupra acestui fenomen.

„Fenomenul de hărțuire sexuală în instituțiile de educație are o echivalență destul de înaltă. Circa 20% dintre femei s-au confruntat cu amenințări sau solicitări de a întreține relații sexuale la locul de studii. Alarmant este că doar 15% din femeile hărțuite au anunțat despre acest lucru”, a declarat Andronache.

La rândul său, Andrei Brighidin, director de evaluare și dezvoltare la Fundația Est-Europeană, a spus că documentul va ajuta la a înțelege, în profunzime, care este fenomenul hărțuirii sexuale în instituțiile de învățământ și care sunt percepțiile față de acest fenomen.

Potrivit autorilor, studiul a cuprins informații colectate din cinci universități: Academia de Studii Economice, Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea Liberă Internațională, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

Potrivit autorilor studiului, datele au fost colectate cu ajutorul unui sondaj în rândul studenților și elevilor. Totodată a avut loc o cercetare calitativă în rândul profesorilor.

Astfel, potrivit studiului, majoritatea elevilor și studenților nu percep formele subtile drept cazuri de hărțuire sexuală. Totodată, băieții tind să nu raporteze cazurile de hărțuire sexuală. La fel, s-a concluzionat că școlile profesionale, colegiile și centrele de excelență sunt spațiile educaționale în care mai multe fete au indicat manifestarea comportamentelor de abuz.

Potrivit autorilor studiului, pentru a remedia situația este nevoie să fie organizate instruiri periodice. „Aceste instruiri vor avea subiecte de bază – ce este hărțuirea, cum și unde se poate raporta și care sunt organele competente. Totodată să fie elaborate ghiduri de suport pentru cadrele didactice pentru toate instituțiile de învățământ”, a conchis Alina Andronache. De menționat că proiectul a fost implementat cu ajutorul cu Fundației Est-Europene.

La conferința de presă a participat și deputata PAS Angela Munteanu-Pojoga, care a vorbit despre un alt fenomen periculos din instituțiile de învățământ. Un proiect de lege care vizează bullying-ul este astăzi pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului.

„Este primul meu proiect pe agenda parlamentară. Eu sunt sigură că, în societatea noastră, mai este mult de făcut la acest capitol. Sunt necesare și politici publice naționale care să aibă drept scop combaterea discriminării. Doar împreună putem să ghidăm legislația națională care să asigure drepturile omului în țara noastră”, a comunicat parlamentarul.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: