Hotelul Național ar putea fi inclus în registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat
Full Article 2 minutes read

Hotelul Național ar putea fi inclus în registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat

Primăria municipiului Chișinău s-a adresat Ministerului Culturii cu solicitarea de a include clădirea Hotelului Național în registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. Un anunț în acest sens a fost făcut, pe 11 iulie, de primarul Ion Ceban. 

În cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei Chișinău, edilul a menționat că se examinează ca Hotelul Național să fie introdus în registru.

La fel, el a precizat că o eventuală aprobare a Ministerului Culturii „nu este suficientă”.

„Dacă se întâmplă acest lucru, ceea ce cred eu că este bine, nu este suficient ca să fie introdus doar în registru. E nevoie și de viziuni, ce exact va fi acolo, să nu rămână 15 ani de zile tot așa un centru în care sunt oamenii străzii, copii ai străzii”, a declarat Ceban.

Anterior, edilul a venit cu propunerea de includere a clădirii în registrul monumentelor ocrotite de stat, iar aceasta să fie să fie naționalizată și reabilitată de către stat în baza unui concurs. La fel, Ceban a mai adăugat că în clădire ar putea fi dezvoltat un centru de tehnologii informaționale pentru tineri sau pentru cei din diasporă.

Amintim că pe 20 mai a început să fie construit un gard în jurul Hotelului Național din Chișinău, aceasta după ce a apărut o informație precum că hotelul urmează să fie demolat. Cei din cadrul companiei, care efectuau lucrările de pregătire, au dat asigurări că există toate actele permisive pentru demolare. Iar cei de la primărie au comunicat că termenul autorizației de demolare a edificiului a expirat demult. La rândul lor, polițiștii au spus că gardul este instalat pentru a bloca intrarea în hotel a adolescenților fără adăpost.

Mai târziu, primarul Ion Ceban i-a retras companiei Moldova-Tur, care deține hotelul, autorizația de demolare acordată în vara anului trecut. Autorizația a fost retrasă din cauza „încălcărilor depistate la fața locului”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: