I’ll be back. Gheorghe Cavcaliuc a comentat prezența brigăzii „Fulger” în Găgăuzia și a transmis un sfat guvernării
Full Article 4 minutes read

I’ll be back. Gheorghe Cavcaliuc a comentat prezența brigăzii „Fulger” în Găgăuzia și a transmis un sfat guvernării

Fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP) Gheorghe Cavcaliuc, pe numele căruia există un mandat de reținere și plasare în arest, a comentat prezența ofițerilor Brigăzii de poliție cu destinație specială „Fulger” la Comrat. Deși Inspectoratul General al Poliției (IGP) susține că este vorba despre exerciții tactice, Cavcaliuc susține că, de fapt, s-ar încerca întimidarea persoanelor care participă la protestele desfășurate în ultimele săptămâni. Fostul polițist și-a încheiat mesajul cu cuvintele „I’ll be back!” („mă voi întoarce”, engleză).

Aceste show-uri cu mascați făcute la Comrat, camuflându-le sub dirijarea celor din PR, care au ca scop nu pregătirea de luptă și combaterea criminalității sau măsuri antiteror, dar au ca scop să sperie oamenii, care sunt tot mai vocali în ultimul timp”, a menționat Cavcaliuc pe Facebook.

Fostul șef-adjunct al IGP a mai menționat că guvernarea nu ar ști cum să gestioneze crizele și ar folosi subdiviziunile MAI și resursele statului în interes politic.

Vă dau un sfat gratis, care n-o să vi-l dea cei pe care i-ați numit în funcții cheie, dar sunt zero în gestionarea protestelor de mare amploare și astfel de situații de criză: Nu recurgeți la asemenea combinații de prost gust. Astăzi, ați trimis Fulger în Gagauzia, căci ei sunt mai activi în proteste. Mâine vor protesta oamenii în toate raioanele țării”, a scris Gheorghe Cavcaliuc și și-a încheiat mesajul cu celebra frază rostită de actorul Arnold Schwarzenegger în pelicula „Terminator” – „I’ll be back!”.

Presa din Găgăuzia a publicat în dimineața de 18 august imagini cu ofițeri ai Brigăzii de poliție cu destinație specială „Fulger” mobilizați la Comrat. Potrivit jurnaliștilor, aceștia erau echipați cu veste antiglonț și arme de foc. Într-un comunicat de presă publicat ulterior, IGP a precizat că este vorba despre exerciții tactice, menite să verifice capacitatea de reacționare și intervenție a angajaților. Simulările vor avea loc în toată țara.

Informația despre prezența Brigăzii „Fulger” la Comrat a fost preluată și de către propagandistul rus Vladimir Soloviov, care a scris că, de fapt, autoritățile centrale ar încerca să înăbușe protestele anti-guvernamentale.

***

Pe 20 iulie 2021, Procuratura a confirmat că Gheorghe Cavcaliuc a fost dat în căutare în dosarul „verde de briliant”, după ce s-a eschivat să se prezinte în fața procurorilor. Gheorghe Cavcaliuc a declarat inițial că a plecat în vacanță împreună cu familia și este în drum spre casă. Peste 6 zile, acesta a anunțat că își va relua activitatea în cadrul unei companii străine și a dat de înțeles că nu va reveni în țară, întrucât autoritățile ar fi eșuat în garantarea unui proces echitabil. De asemenea, el a acuzat procurorul care instrumentează cazul că ar avea interese personale care ar constitui conflict de interese.

La începutul lunii august 2021, acesta a fost filmat la Londra. Ulterior, el a confirmat informația și a anunțat că există mai multe „motive întemeiate” pentru care nu se poate prezenta la audierile care ar fi urmat să aibă loc la Chișinău.

Gheorghe Cavcaliuc a fost anunțat în căutare de Interpol în cauza penală în care procurorii PCCOCS au formulat învinuirea împotriva acestuia de coordonare a fabricării dosarelor Petic (înscenarea violului) și Verbițchi (înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina). În perioada infracțională investigată de procurori, Gheorghe Cavcaliuc deținea funcția de șef adjunct în Poliția Republicii Moldova.

Pe 27 decembrie 2021, Curtea de Apel Chișinău a menținut încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, în baza căreia cetățeanul Gheorghe Cavcaliuc urmează să fie reținut și plasat în arest.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: