(VIDEO)„Iar boierii necinstiți, dolofani și ghiftuiți, știu că votul se câștigă, nu se dă pe mămăligă?!” Janis Mazeiks, felicitare de Ziua Limbii Române
Full Article 2 minutes read

(VIDEO)„Iar boierii necinstiți, dolofani și ghiftuiți, știu că votul se câștigă, nu se dă pe mămăligă?!” Janis Mazeiks, felicitare de Ziua Limbii Române

Cu ocazia Zilei Limbii Române, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a recitat o poezie scrisă de Ionela Hadârcă. La sfârșit, ambasadorul spune că ”identitatea culturală și lingvistică este un dar prețios, care ne unește și ne face mai puternici”.

Anul trecut, tot de Ziua Limbii Române, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău,  Jānis Mažeiks a interpretat versurile poeziei „În limba ta” de Grigore Vieru.

***

Republica Moldova marchează astăzi, 31 august 2024, 35 de ani de la revenirea la grafia latină. Limba română este vorbită de 28 de milioane de persoane în întreaga lume, dintre care aproximativ 24 de milioane o consideră limbă maternă.

În Republica Moldova, Ziua Limbii Române se celebrează din 1990. La cererea celor aproximativ 700.000 de participanți la Marea Adunare Națională din Chișinău, desfășurată pe 27 august 1989, Sovietul Suprem al RSS Moldovenești a decretat, pe 31 august 1989, că limba moldovenească devine limbă de stat. Simultan, s-a adoptat o lege care specifica renunțarea la grafia chirilică în favoarea alfabetului latin, ambele acte recunoscând clar că limba moldovenească este identică cu limba română.

În 1990, pe 23 iunie, Parlamentul Moldovei a oficializat data de 31 august ca sărbătoarea națională „Limba noastră cea română”. În 1994, denumirea a fost schimbată în „Limba noastră”. Cu toate acestea, sărbătoarea este cunoscută ca Ziua Limbii Române, rolul limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova fiind confirmat și în Declarația de Independență adoptată pe 27 august 1991.

Din 2011, și România celebrează Ziua Limbii Române. Propunerea legislativă a fost inițiată în același an, când 166 de parlamentari din diverse grupuri politice au introdus la Senat un proiect de lege pentru a proclama 31 august drept Ziua Limbii Române. Demersul a fost aprobat de Senat pe 6 decembrie 2011 și de Camera Deputaților pe 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de președintele Traian Băsescu pe 13 martie 2013 și publicată în Monitorul Oficial pe 19 martie 2013.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: