Captură NM

(VIDEO)„Iar boierii necinstiți, dolofani și ghiftuiți, știu că votul se câștigă, nu se dă pe mămăligă?!” Janis Mazeiks, felicitare de Ziua Limbii Române

Cu ocazia Zilei Limbii Române, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a recitat o poezie scrisă de Ionela Hadârcă. La sfârșit, ambasadorul spune că ”identitatea culturală și lingvistică este un dar prețios, care ne unește și ne face mai puternici”.

Anul trecut, tot de Ziua Limbii Române, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău,  Jānis Mažeiks a interpretat versurile poeziei „În limba ta” de Grigore Vieru.

***

Republica Moldova marchează astăzi, 31 august 2024, 35 de ani de la revenirea la grafia latină. Limba română este vorbită de 28 de milioane de persoane în întreaga lume, dintre care aproximativ 24 de milioane o consideră limbă maternă.

În Republica Moldova, Ziua Limbii Române se celebrează din 1990. La cererea celor aproximativ 700.000 de participanți la Marea Adunare Națională din Chișinău, desfășurată pe 27 august 1989, Sovietul Suprem al RSS Moldovenești a decretat, pe 31 august 1989, că limba moldovenească devine limbă de stat. Simultan, s-a adoptat o lege care specifica renunțarea la grafia chirilică în favoarea alfabetului latin, ambele acte recunoscând clar că limba moldovenească este identică cu limba română.

În 1990, pe 23 iunie, Parlamentul Moldovei a oficializat data de 31 august ca sărbătoarea națională „Limba noastră cea română”. În 1994, denumirea a fost schimbată în „Limba noastră”. Cu toate acestea, sărbătoarea este cunoscută ca Ziua Limbii Române, rolul limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova fiind confirmat și în Declarația de Independență adoptată pe 27 august 1991.

Din 2011, și România celebrează Ziua Limbii Române. Propunerea legislativă a fost inițiată în același an, când 166 de parlamentari din diverse grupuri politice au introdus la Senat un proiect de lege pentru a proclama 31 august drept Ziua Limbii Române. Demersul a fost aprobat de Senat pe 6 decembrie 2011 și de Camera Deputaților pe 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de președintele Traian Băsescu pe 13 martie 2013 și publicată în Monitorul Oficial pe 19 martie 2013.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Am deschis înregistrările pentru academia de vară pentru minoritățile naționale

Academia de Vară pentru Drepturile Minorităților 2025 este o inițiativă educațională menită să sporească nivelul de informare și cunoaștere a drepturilor minorităților în rândul comunităților naționale, etnice și lingvistice din Republica Moldova, precum și să încurajeze implicarea civică și participarea acestora în procesul decizional.

Programul oferă o serie de prelegeri, seminare și exerciții practice susținute de experți de top în domeniul drepturilor omului, participării civice, proceselor democratice, reprezentării politice și mass-media. Scopul este de a oferi participanților o înțelegere profundă a mecanismelor de protejare a drepturilor minorităților și de a le extinde capacitățile de a influența în mod real procesele sociale și politice din Moldova.

De asemenea, participanții vor avea oportunitatea să interacționeze direct cu reprezentanți ai autorităților publice, ai misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale prezente în Republica Moldova.

La finalul proiectului, participanții vor putea dezvolta propriile inițiative și vor avea șansa să obțină sprijin financiar pentru proiecte ce promovează pacea, toleranța, activismul civic și democrația în comunitățile minorităților etnice.

Perioada desfășurării: 5 – 7 august 2025

Locația: Complexul turistic „Codru”

Participarea la Academia de Vară pentru Drepturile Minorităților 2025 este GRATUITĂ. Organizatorii vor acoperi toate cheltuielile de transport, cazare și alimentație.

Sunt așteptate cereri de participare din partea reprezentanților minorităților naționale, etnice și lingvistice (ucraineni, găgăuzi, bulgari, evrei, romi, polonezi, ruși, armeni, azeri etc.) cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani.

Link pentru înscriere: https://forms.gle/Y86VGVMHFhUbDQ5N6

Termen-limită pentru depunerea cererilor: 27 IULIE, ORA 18:00

Pentru întrebări suplimentare: [email protected]

Academia de Vară pentru Drepturile Minorităților 2025 este implementată de Centrul de Inițiative Civice pentru Minoritățile Naționale, cu sprijinul Guvernului Republicii Cehe prin programul TRANSITION și al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: