ICT Innovation 2024: Cum se schimbă economia Moldovei, Ucrainei, Georgiei și Armeniei datorită clusterelor
Full Article 8 minutes read

ICT Innovation 2024: Cum se schimbă economia Moldovei, Ucrainei, Georgiei și Armeniei datorită clusterelor

În luna octombrie, la Chișinău, a avut loc forumul ICT Innovation, organizat de programul EU4Digital, cu suportul Uniunii Europene. Evenimentul a reunit lideri ai ecosistemelor de startupuri și inovații digitale din țările Parteneriatului Estic — Moldova, Ucraina, Georgia și Armenia, precum și experți și donatori internaționali. Scopul forumului a fost discutarea rolului clusterelor inovaționale în dezvoltarea economică digitală și potențialul acestora de a contribui la creșterea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din regiune.

Programul EU4Digital este focusat pe promovarea transformării digitale în țările Parteneriatului Estic, iar o parte importantă a eforturilor sale este orientată spre a sprijini crearea și dezvoltarea clusterelelor — ecosisteme de întreprinderi și organizații unite în jurul ideilor și tehnologiilor inovatoare.

Clusterele reprezintă grupuri de companii și organizații apropiate geografic, care activează în sectoare conexe și care au interese comune și idei inovatoare, colaborând pentru implementarea noilor tehnologii și pentru dezvoltare economică. Ele joacă un rol crucial în creșterea competitivității regiunilor, crearea de locuri de muncă și integrarea IMM-urilor în piețele europene și globale. Datorită colaborării dintre mediul de afaceri, mediul academic și autorități, clusterele ajută statele să adopte mai rapid inovațiile, să atragă investiții și să dezvolte economia digitală, ceea ce este deosebit de important pentru țările Parteneriatului Estic.
ICT Innovation 2024: Cum se schimbă economia Moldovei, Ucrainei, Georgiei și Armeniei datorită clusterelor
Inovațiile digitale ca motor de creștere
Thibault Charlet, manager de programe pentru transformare digitală și dezvoltare economică în cadrul Direcției Generale pentru Politica de Vecinătate și Negocieri de Extindere a UE (DG NEAR), participant și speaker la forum, a subliniat importanța susținerii clusterelor pentru accelerarea creșterii economice, implementarea noilor tehnologii și integrarea țărilor Parteneriatului Estic în piața digitală europeană.

„Accelerarea creșterii este primul argument pentru care dorim să promovăm inovațiile digitale la nivel local prin intermediul clusterelor”, a subliniat Charlet. Potrivit lui, aceasta nu doar va impulisiona dezvoltarea mai rapidă a regiunilor, dar va crește și competitivitatea acestora. El a mai menționat că, „dacă nu vom stimula dezvoltarea unui număr mare de specialiști IT, inclusiv în orașele mici și în regiuni, statele vor avea dificultăți în implementarea tehnologiilor noi și în a deveni lideri în acest domeniu”.

Charlet a vorbit, de asemenea, despre programele europene de finanțare, precum Programul pentru Piața Unică, cu un buget de 4,2 miliarde de euro, și despre faptul că țările Parteneriatului Estic deja beneficiază de sprijin pentru a participa la aceste inițiative. El a adăugat: „Prin intermediul clusterelelor de inovație digitală, dorim să ajutăm țările să se integreze mai bine și să urce mai sus în lanțurile valorice europene”.

În plus, Thibault Charlet a subliniat importanța colaborării dintre universitățile locale și sectorul privat, pentru a asigura o integrare strânsă a țărilor în piața digitală unică a Europei: „Integrarea în piața digitală unică a UE este al treilea motiv pentru care continuăm să investim în inovațiile digitale”.

Charlet a accentuat că forumuri precum ICT Innovation joacă un rol esențial în crearea foii de parcurs pentru dezvoltarea continuă a clusterelor digitale, ceea ce, pe termen lung, va ajuta țările din Parteneriatul Estic să își consolideze pozițiile pe arena economică europeană. „Punem bazele unor investiții majore și sperăm că clusterele regionale, acum abia în dezvoltare, vor constitui argumente suplimentare pentru partenerii noștri financiari”, a concluzionat el.

Experiența Moldovei și sprijinul guvernamental
Secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării din Moldova, Cătălina Plinschi, a prezentat la forum aspectele cheie ale Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Clusterelor Industriale.

„Guvernul Republicii Moldova recunoaște importanța eforturilor comune pentru soluționarea problemelor care încetinesc creșterea economică”, a subliniat Plinschi, amintind că baza dezvoltării clusterelor a fost pusă încă în 2013, odată cu aprobarea conceptului de dezvoltare a sectorului industrial prin clusterizare. Acest concept, a explicat ea, a constituit primul pas pentru integrarea clusterelor în politica industrială a țării și a contribuit la creșterea ulterioară a industriei și inovațiilor.
ICT Innovation 2024: Cum se schimbă economia Moldovei, Ucrainei, Georgiei și Armeniei datorită clusterelor
Inițiativele susținute de stat joacă un rol crucial în dezvoltarea clusterelor. În special, Programul Național de Dezvoltare a Industriei până în anul 2028, aprobat recent, prevede stimularea clusterelor la mai multe niveluri: macroeconomic, mezoeconomic și microeconomic. Plinschi a menționat: „Scopul nostru este să obținem un efect sinergetic și să consolidăm capacitățile instituționale pentru implementarea eficientă a politicii de susținere a clusterelor”.

Cătălina Plinschi a subliniat, de asemenea, importanța cooperării internaționale și a schimbului de experiență pentru consolidarea clusterelor locale și a evidențiat rolul programului EU4Business în crearea de noi clustere în Moldova. „În ultimii 3–4 ani, câteva clustere au fost create în cadrul proiectului UE pentru regiunile Moldovei, finanțat de UE”, a spus ea, adăugând că proiectul a oferit, de asemenea, sprijin în dezvoltarea lanțurilor valorice și creșterea competitivității prin inovație.

O atenție deosebită în discurs a fost acordată integrării sectorului privat, mediului academic și asistenței guvernamentale, ceea ce, potrivit Cătălinei Plinschi, reprezintă cheia dezvoltării durabile a clusterelor. Ea a dat exemple de clustere de succes, cum ar fi Asociația națională a companiilor din domeniul TIC și Asociația angajatorilor din industria ușoară, care au contribuit la consolidarea întreprinderilor din aceste sectoare și la îmbunătățirea dialogului acestora cu autoritățile de stat.

În încheiere, Cătălina Plinschi a subliniat: „La nivel politic, în Moldova colaborăm activ cu comunitatea de afaceri și cu actorii ecosistemului inovațional. Acesta este cel mai eficient mod de a identifica lacunele și de a direcționa sprijinul real acolo unde este el necesar.”
ICT Innovation 2024: Cum se schimbă economia Moldovei, Ucrainei, Georgiei și Armeniei datorită clusterelor
Astfel, Guvernul Republicii Moldova apreciază dezvoltarea clusterelelor drept un instrument puternic pentru soluționarea problemelor urgente ale economiei și creșterea competitivității acesteia atât la nivel național, cât și internațional.

Clusterele ca motor al creșterii incluzive
Zinaida Adam, Coordonatoare de programe, PNUD Moldova, a vorbit despre realizările organizației în dezvoltarea clusterelor și rolul acestora în susținerea dezvoltării economice durabile în Moldova. În discursul său, Adam a subliniat că conceptul de clustere ajută la atingerea „unei creșteri echilibrate din punct de vedere geografic și la crearea unor economii regionale competitive”.

„Clusterizarea este utilizată ca un instrument puternic datorită avantajelor bine cunoscute, cum ar fi atragerea investițiilor și crearea locurilor de muncă”, a menționat Zinaida Adam, subliniind că PNUD susține activ autoritățile locale și regionale în dezvoltarea infrastructurii economice și sociale.

Unul dintre obiectivele cheie ale programului este sprijinirea antreprenoriatului feminin și crearea unui climat de afaceri favorabil. Adam a subliniat că, prin cooperarea strânsă cu partenerii internaționali și autoritățile naționale, PNUD a reușit să susțină crearea a 17 clustere care activează în 12 sectoare ale economiei și care acoperă aproximativ jumătate din teritoriul Moldovei. Aceste clustere includ aproximativ 250 de companii, dintre care 50% sunt orientate spre export.
ICT Innovation 2024: Cum se schimbă economia Moldovei, Ucrainei, Georgiei și Armeniei datorită clusterelor
„Deja observăm că participanții din clustere înregistrează creșteri ale cifrei de afaceri. Cel puțin șapte dintre acestea au raportat o creștere a vânzărilor cu 10%. Am reușit să creăm peste 300 de locuri de muncă noi”, a declarat Adam, adăugând că se depun eforturi considerabile îndreptate spre promovarea clusterelor moldovenești pe piețele internaționale. Șapte clustere și-au mărit deja volumul exporturilor în țările UE, iar multe au stabilit parteneriate cu clustere europene.

În plus, Adam a subliniat importanța implementării soluțiilor inovatoare în clustere, evidențiind că PNUD susține activ crearea de produse și tehnologii noi, orientate spre eficiență energetică și digitalizare. „Până acum, 12 produse noi au fost lansate pe piață și, 15 soluții digitale inovatoare și ecologic curate au fost implementate”, a menționat ea.

În cadrul forumului au fost prezentate și planurile pentru dezvoltarea ulterioară a clusterelelor. Astfel, PNUD intenționează să lanseze inițiative pentru a sprijini trei noi clustere în diferite sectoare ale economiei, pe bază de concurs. „Așteptăm cu nerăbdare să ne extindem activitatea în noi regiuni și domenii ale economiei”, a adăugat Zinaida Adam.

În cadrul ceremoniei de închidere a forumului, cinci clustere din Moldova, Georgia și Ucraina au primit  prestigioasele certificate de bronz „Aspirație către excelență” a Inițiativei europene de excelență a clusterelor, înmânate de către fondatorul Secretariatului European pentru Analiza Clusterelor, Gerd Meier zu Koecker. Aceste premii au recunoscut eforturile organizațiilor de cluster pentru atingerea unor standarde înalte și consolidarea integrării cu partenerii europeni.
ICT Innovation 2024: Cum se schimbă economia Moldovei, Ucrainei, Georgiei și Armeniei datorită clusterelor
Forumul ICT Innovation 2024 a demonstrat că clusterele joacă un rol cheie în transformarea digitală a țărilor din Parteneriatul Estic. Ele nu doar contribuie la implementarea inovațiilor și crearea locurilor de muncă, ci și ajută la integrarea economiilor din regiune în lanțurile valorice europene și globale. „Acesta este doar începutul drumului nostru comun și sperăm că, prin intermediul clusterelor, Parteneriatul Estic va deveni o parte integrantă a pieței digitale unice a Europei”, a concluzionat Thibault Charlet.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: