Ignatiev i-a reproșat lui Serebrian că autoritățile de la Chișinău refuză întâlnirile cu Tiraspolul
Full Article 3 minutes read

Ignatiev i-a reproșat lui Serebrian că autoritățile de la Chișinău refuză întâlnirile cu Tiraspolul

Viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian a avut astăzi o discuție în format online cu așa numitul ministru al Afacerilor Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev. Cel din urmă i-a reproșat oficialului de la Chișinău că reprezentanții conducerii Republicii Moldova refuză să discută cu regiunea transnistreană. La rândul său, Serebrian și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu unele situații din regiune și a evidențiat despre importanța eliminării unor obstacole întâlnite în calea liberei circulații în/dinspre regiunea transnistreană.

Ce spune Tiraspolul

Potrivit unui comunicat al așa numitului minister al Afacerilor Externe de la Tiraspol, Ignatiev și-a exprimat îngrijorarea cu privire la pauza din cadrul ședințelor din formatul 1+1, precum și din activitatea grupurilor de experți.

„El a afirmat că negocierile au degradat și continuă să se deterioreze din cauza acțiunilor unilaterale ale Republicii Moldova”, relatează reprezentanții Tiraspolului.

Ignatiev a vorbit și despre „refuzul continuu al conducerii Republicii Moldova de a organiza întâlniri pentru a discuta subiecte de actualitate în cadrul procesului de negocieri”. „Rezolvarea oricăror probleme este posibilă numai prin ajungerea la acorduri și compromisuri”, a menționat așa numitul ministru.

Reprezentanții Tiraspolului spun că s-a discutat și despre importul de medicamente în regiune. Se menționează că părțile au convenit să organizeze o ședință în acest sens până la sfârșitul lunii august.

Reprezentanții Tiraspolului declară că i-au spus oficialului de la Chișinău despre unele presiuni care s-ar face asupra oficialilor regiunii transnistrene atunci când trec granița Republicii Moldova.

„Au fost discutate în detaliu restricțiile unilaterale nemotivate ale Republicii Moldova împotriva oficialilor din regiunea transnistreană care trec granița de stat a Moldovei. Ignatiev a subliniat lipsa de înțelege a căror categorii de persoane se aplică decizia, precum și numeroasele audieri, percheziții și presiuni psihologice asupra oficialilor regiunii transnistrene”, mai adaugă sursa.

Ce spune Chișinăul

De cealaltă parte, reprezentanții Chișinăului adaugă că la întrevederea online au asistat și delegați ai participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

Se menționează că Serebrian a evidențiat necesitatea reluării în condiții prielnice a procesului educațional în școlile cu predare în limba română în regiune și excluderii termenelor-limită și a precondițiilor inadmisibile pentru asigurarea accesului neîntrerupt la terenurile agricole din raionul Dubăsari.

La fel, oficialul de la Chișinău s-a referit la eliminarea obstacolelor nejustificate în calea liberei circulații în/dinspre regiunea transnistreană pentru toate categoriile de cetățeni și evitarea conferirii conotațiilor politice exagerate problemelor de ordin tehnic.

Serebrian și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu dificultățile cu care se confruntă în ultima perioadă de timp de către locuitorii din perimetrul Zonei de Securitate, inclusiv din raionul Dubăsari – „cu bariere/ restricții întâmpinate la transportarea diferitor categorii de mărfuri de strictă necesitate, verificări detaliate a actelor și a mijloacelor de transport, rețineri intervale de timp îndelungat la trecerea prin așa-numitele posturi neautorizate de control ale Tiraspolului”.

Cu referire la tema importului de medicamente și a preparatelor de uz fitosanitar, Serebrian a menționat că acestea se efectuează conform rigorilor cadrului normativ în vigoare și nu sunt cerințe intenționat inventate ce ies în afara standardelor internaționale.

Referindu-se la procedura trecere peste frontiera de stat a Republicii Moldova a persoanelor cu poziții de răspundere din regiune, reprezentantul politic de la Chișinău a reamintit despre necesitatea respectării rigorilor prescrise de legislația națională în vigoare și în dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: