Ignatiev îi răspunde lui Macron: „Nimeni nu este pregătit să se ocupe de soluționarea chestiunii transnistrene”
Full Article 2 minutes read

Ignatiev îi răspunde lui Macron: „Nimeni nu este pregătit să se ocupe de soluționarea chestiunii transnistrene”

Așa-numitul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, a comentat declarația președintelui Franței, Emmanuel Macron, precum că problema transnistreană nu este deocamdată un impediment în calea aderării Moldovei la UE.

Acesta a spus că nimeni „nu este pregătit” să se ocupe de soluționarea diferendului transnistrean, însă a dat de înțeles că un „astfel de blocaj” nu poate dura zeci de ani. Ignatiev susține că astfel sunt încălcate drepturile și libertățile cetățenilor.

Nimeni nu este pregătit să se ocupe de soluționarea chestiunii transnistrene, pentru că nu știe cum. Nici conducerea Moldovei, nici a Uniunii Europene, nici a Statelor Unite. Sarcina noastră este să convingem cât mai mulți actori, inclusiv țările UE, arătând tabloul real: cine creează probleme, cine refuză o reglementare pașnică. Un astfel de blocaj nu poate dura zeci de ani, pentru că sunt încălcate drepturile și libertățile cetățenilor, sunt încălcate convențiile europene privind drepturile omului. Sarcina noastră este să-i convingem să-și schimbe abordările. Treptat, punctul de vedere se schimbă”, a comunicat Ignatiev.

Pe 15 iunie, la o conferință de presă comună cu președinta Maia Sandu susținută la Chișinău, șeful statului francez, Emmanuel Macron, a declarat că Republica Moldova va primi un răspuns clar cu privire la obținerea statutului de țară candidat la UE, dar vor fi impuse și condiții. Acest lucru se va întâmpla la Summitul Consiliului European, care va avea loc pe 23 și 24 iunie curent. Între timp,  șeful statului francez a spus că situația actuală din regiunea transnistreană nu este un obstacol care să împiedice procesul de integrare europeană a țării noastre.

Salut spiritul de pace a președintelui la acest subiect delicat. Dorința noastră este ca Moldova să rămână suverană și teritoriul său să rămână integru și ca poporul său să fie destabilizat. Situația de astăzi nu este un obstacol care să împiedice procesul”, a menționat Emmanuel Macron.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: