Igor Dodon, despre creditul rusesc: „Semnarea va avea loc până la alegeri”
Full Article 2 minutes read

Igor Dodon, despre creditul rusesc: „Semnarea va avea loc până la alegeri”

Președintele Igor Dodon susține că acordul dintre Republica Moldova și Rusia, privind creditul în mărime de 200 mln de euro ar putea fi semnat până la alegerile prezidențiale. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 30 septembrie a emisiunii „ГЛАВНЫЙ ВОПРОС с Юлией Федоровой” de la NTV Moldova.

Șeful statului susține că a reușit să îl covingă pe Vladimir Putin să reia negocierile asupra creditului rusesc, chiar dacă opoziția a blocat, în primăvară, semnarea acestuia.

„Partea rusească ar fi putut spune: noi vi l-am acordat, voi nu l-ați primit, asta e. Dar președintele Federației Ruse a spus: Igor Nicolaevici, desigur, nu înțelegem… noi am propus, voi nu l-ați luat. Dar dacă președintele țării se adresează cu această cerere în mod repetat…Cred că în semnarea va avea loc în următoarele 2-3 săptămâni, până la alegeri”, a precizat Igor Dodon.

Acesta a precizat că ratificarea acordului depinde de deputații din parlament. Șeful statului a mai spus că, în prezent, 6-7 deputați sunt infectați cu COVID-19.

Precizăm că, la 7 mai, Curtea Constituțională a decis că legea privind ratificarea acordului de împrumut cu Federația Rusă, în valoare de 200 milioane de euro, este neconstituțională.

Judecătorii au constatat că guvernul nu a desemnat şi nu a împuternicit vreo delegație oficială pentru negocierea acordului cu Federația Rusă pentru acordarea împrumutului de stat de 200 de milioane de euro. Negocierea a fost inițiată în lipsa avizului Comisiei parlamentare politică externă şi integrare europeană și a avizului Ministerului Justiției privind compatibilitatea proiectului acordului cu prevederile Constituţiei şi cu legislația naţională. Totodată, semnarea acordului a fost aprobată în lipsa avizului Comisiei politică externă, iar parlamentul a ratificat acordul în lipsa unei hotărâri a Curții Constituționale privind constituționalitatea acestuia, deși la Curte exista o sesizare în acest sens.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: