Андрей Мардарь / NewsMaker

Igor Dodon, nedumerit și indignat de noua componență a Consiliului Suprem de Securitate. Reacția Președinției (UPDATE)

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a arătat nedumerit și indignat de noua componență a Consiliului Suprem de Securitate al țării (CSS). Într-o postare publicată pe 25 ianuarie, acesta a declarat că Maia Sandu a numit persoane cu reputație îndoielnică în componența CSS și a comparat activitatea acesteia cu cea din timpul guvernării lui Vladimir Filat sau Vladimir Plahotniuc.

UPDATE (17:54) Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a președinției, Sorina Ștefârță, a menționat că a activa în cadrul unui ONG sau al unei organizații finanțate din afara țării nu constituie o ilegalitate. De asemenea, aceasta a adăugat că CSS se formează astfel încât în componența sa să fie specialiști din diferite domenii.

Igor Dodon a criticat dur componența noului CSS.

„Am aflat cu nedumerire știrea despre decizia Maiei Sandu de a numi în componența Consiliului Suprem de Securitate a Republicii Moldova reprezentanți ai partidului său politic, care nu au legătură cu structurile executive ale statului. Și mai multă indignare îmi provoacă decizia doamnei Sandu de a delega în CSS reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale, finanțate inclusiv din afara țării”, a scris Dodon pe Telegram.

Igor Dodon a menționat că vrea să amintească președintelui Moldovei că membrii CSS au acces la informații confidențiale, inclusiv secrete și pentru asta există o procedură specială, reglementată de Serviciul de Informații și Securitate a Republicii Moldova.

„În afară de asta, vreau să amintesc că practica vicioasă de numire a unor funcționari partinici avea loc în anii guvernării alianțelor pentru integrare europeană și a Partidului Democrat, când Filat și Plahotniuc, la propriul cherem, numeau funcționari de partid și oameni care le conveneau în Consiliul Suprem de Securitate, fără să țină cont de lege și de procedurile legale”, a completat liderul PSRM.

Fostul președinte al țării a mai scris că este nevoit să constate că Maia Sandu, care întreaga campanie electorală a promis să lupte cu corupția, fărădelegea și influența politică asupra organelor puterii, „merge pe aceeași cale”. Acesta a adăugat că numirea unor persoane dubioase din ONG-uri în Consiliul Suprem de Securitate al țării este un pericol direct pentru interesele și securitatea statului.

***

Reacția vine după ce, președinta țării a publicat decretul privind noua componență a CSS. Din aceasta fac parte și unii deputați PAS și ai Platformei DA, dar și activiști din cadrul unor ONG-uri. Prima ședință a CSS va avea loc mâine, 26 ianuarie, la ora 12.00.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: