Igor Dodon, nedumerit și indignat de noua componență a Consiliului Suprem de Securitate. Reacția Președinției (UPDATE)
Full Article 3 minutes read

Igor Dodon, nedumerit și indignat de noua componență a Consiliului Suprem de Securitate. Reacția Președinției (UPDATE)

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a arătat nedumerit și indignat de noua componență a Consiliului Suprem de Securitate al țării (CSS). Într-o postare publicată pe 25 ianuarie, acesta a declarat că Maia Sandu a numit persoane cu reputație îndoielnică în componența CSS și a comparat activitatea acesteia cu cea din timpul guvernării lui Vladimir Filat sau Vladimir Plahotniuc.

UPDATE (17:54) Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a președinției, Sorina Ștefârță, a menționat că a activa în cadrul unui ONG sau al unei organizații finanțate din afara țării nu constituie o ilegalitate. De asemenea, aceasta a adăugat că CSS se formează astfel încât în componența sa să fie specialiști din diferite domenii.

Igor Dodon a criticat dur componența noului CSS.

„Am aflat cu nedumerire știrea despre decizia Maiei Sandu de a numi în componența Consiliului Suprem de Securitate a Republicii Moldova reprezentanți ai partidului său politic, care nu au legătură cu structurile executive ale statului. Și mai multă indignare îmi provoacă decizia doamnei Sandu de a delega în CSS reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale, finanțate inclusiv din afara țării”, a scris Dodon pe Telegram.

Igor Dodon a menționat că vrea să amintească președintelui Moldovei că membrii CSS au acces la informații confidențiale, inclusiv secrete și pentru asta există o procedură specială, reglementată de Serviciul de Informații și Securitate a Republicii Moldova.

„În afară de asta, vreau să amintesc că practica vicioasă de numire a unor funcționari partinici avea loc în anii guvernării alianțelor pentru integrare europeană și a Partidului Democrat, când Filat și Plahotniuc, la propriul cherem, numeau funcționari de partid și oameni care le conveneau în Consiliul Suprem de Securitate, fără să țină cont de lege și de procedurile legale”, a completat liderul PSRM.

Fostul președinte al țării a mai scris că este nevoit să constate că Maia Sandu, care întreaga campanie electorală a promis să lupte cu corupția, fărădelegea și influența politică asupra organelor puterii, „merge pe aceeași cale”. Acesta a adăugat că numirea unor persoane dubioase din ONG-uri în Consiliul Suprem de Securitate al țării este un pericol direct pentru interesele și securitatea statului.

***

Reacția vine după ce, președinta țării a publicat decretul privind noua componență a CSS. Din aceasta fac parte și unii deputați PAS și ai Platformei DA, dar și activiști din cadrul unor ONG-uri. Prima ședință a CSS va avea loc mâine, 26 ianuarie, la ora 12.00.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: