Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat astăzi, 18 noiembrie, șapte inițiative care potrivit acestuia, urmează să fie implementate în următoarele săptămâni. Printre acestea se numără ajutoare financiare pentru pensionari, indexarea de două ori pe an a pensiilor și majorări de alocații și indemnizații pentru veterani și cadrele medicale. Declarațiile au fost făcute după o ședință la care a participat și președinta legislativului, Zinaida Grecianîi, precum și prim-ministrul Ion Chicu.
„Vreau să anunț câteva măsuri sociale foarte importante, pentru care împreună cu colegii din guvern în aceste zile de odihnă am găsit resursele necesare și care urmează a fi implementate în următoarele săptămâni. O să anunț despre șapte măsuri sociale:
1.Am decis să acordăm un suport de sărbătorile de iarnă de 700 de lei pentru 625 de mii de pensionari.
2. În următoarele săptămâni va fi modificată legea pentru ca, începând cu 2020, pensiile să fie indexate de două ori pe an.
3. Am luat decizia să majorăm ajutorul pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 de lei și am extins numărul familiilor care vor beneficia de la 175 de mii la 300 de mii.
4. În următoarele săptămâni va fi modificată legea pentru a garanta pensia pentru o perioadă de 5 ani în cazul decesului unuia dintre soți.
5.Am luat decizia să majorăm alocațiile lunare pentru veterani de la 100 la 300 de lei, pentru participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenții Republicii Moldova și pentru participanții la acțiunile de luptă din Afganistan, în total, peste 20 de mii de persoane.
6. Majorarea indemnizațiilor pentru tinerii specialiști din domeniul medical și farmaceutic. Va crește de la 45 de mii de lei la 120 de mii de lei, iar pentru personalul medical și farmaceutic cu studii medii de la 36 de mii la 96 de mii de lei. Este vorba despre persoanele care merg în zonele rurare.
7. Majorarea salariilor în sectorul bugetar. În medie va fi cu 10%, iar pentru unele categorii, de exemplu, profesori și educatori – cu circa 18%, asistenții sociali cu 16% și alte categorii”, a declarat Igor Dodon.
Mai mult, șeful statului a anunțat că, pentru anul 2020, toți angajații din sectorul bugetar vor primi o primă anuală de până la 50 % din salariul mediu luanar.
La rândul său, președinta parlamentului, Zinaida Grecinîi, a spus că legislativul va colabora cu președintele și premierul țării.
Iar prim-ministrul Ion Chicu a anunțat că executivul se va întruni mâine, 19 noiembrie, într-o ședință de lucru. De asemenea, acesta a precizat să urmează să efectueze două călătorii în străinătate. El va merge la Moscova, pentru a se întâlni cu omologul său rus, Dmitri Medvedev și apoi la un forum investițional la care vor participa reprezentanți ai statelor din Parteneriatul Estic.
Igor Dodon, Zinaida Grecianîi și Ion Chicu au refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor.
Compania Lenovo a organizat la Chișinău a doua conferință Lenovo Day 25. NM, în parteneriat cu Lenovo, relatează cum a decurs unul dintre principalele evenimente de profil din Moldova.
Pe 25 iunie, la centrul Digital Park din Chișinău, s-a desfășurat cea de-a doua conferință anuală de amploare Lenovo Day 25. Evenimentul, la care au fost prezentate cele mai recente dezvoltări ale gigantului IT mondial Lenovo, a adunat zeci de parteneri, clienți, retaileri și distribuitori Lenovo.
Conform tradiției, la Lenovo Day pentru oaspeți a fost organizată o zonă demonstrativă cu principalele noutăți ale companiei: laptopuri, tablete și consola de jocuri Legion Go.
Printre upgrade-urile interesante ale gamei Lenovo se numără: ThinkPad cu carcasă ultra-rezistentă din carbon, laptopuri de gaming Lenovo Legion echipate cu ecran OLED și laptopurile flagship Lenovo Yoga. Apropo, pentru gameri s-a organizat un concurs: se putea juca jocul pe calculator Formula 1, în urma căruia trei lideri au primit premii de la Lenovo.
La conferință au vorbit în fața oaspeților mai mulți speakeri. Tema principală a Lenovo Day 25 a fost Inteligența Artificială.
Directorul de vânzări Lenovo în țările Europei de Est și Asiei Centrale, Evgheny Trotsenko, a menționat că Lenovo are cel mai mare portofoliu din industrie de dispozitive cu suport pentru inteligență artificială (IA), optimizate pentru IA și gata pentru a lucra cu IA. Compania investește anual 2,3 miliarde de dolari în inovații. „Anul trecut îl putem numi oficial anul IA”, a spus Trotsenko.
El a remarcat că există trei tipuri de inovații pe care le creează Lenovo: tehnologii inventate de Lenovo (prima hartă cu caractere chinezești), tehnologii care au creat sau definit o categorie nouă (precum Yoga și balamaua de 360 de grade, ecran pliabil etc.). A treia categorie, potrivit lui Trotsenko — sunt tehnologiile care ocupă o poziție de lider în industria IT (cum ar fi răcirea cu apă, supercomputerele etc.).
Prezentarea managerului de vânzări pentru dispozitive de consum Lenovo în Moldova, Georgia și Armenia, David Zirakashvili, a fost dedicată noului portofoliu de produse bazate pe inteligență artificială pentru utilizatorii casnici.
El a evidențiat seriile de laptopuri Yoga și IdeaPad, care au devenit deja sinonime cu calitatea înaltă și inovația. Gama lor include diferite configurații de laptopuri cu IA pe procesoare Qualcomm, AMD și Intel. În acest an, Lenovo va încânta Moldova cu disponibilitatea noilor Yoga Slim 9 — primul laptop din lume cu cameră sub ecran, precum și seria limitată Aura Edition, dezvoltată în parteneriat cu Intel. Pentru gameri a fost pregătit un adevărat cadou — laptopurile Lenovo Legion cu răcire lichidă avansată și ecran OLED, precum și consola de jocuri Legion Go.
De asemenea, Zirakashvili a vorbit despre noua soluție software Lenovo AI Now — un asistent virtual care învață din comportamentul utilizatorului și funcționează chiar și fără internet.
Managerul de vânzări pentru dispozitive comerciale Lenovo în Moldova, Georgia și Armenia, Victor Tabarian, la rândul său, a vorbit despre noutățile pentru segmentul de business ThinkPad și ThinkBook, în care flagship-ul a devenit ThinkBook Plus Gen 6 cu un ecran glisant unic — suprafața acestuia poate fi mărită aproape de 1,5 ori cu un simplu gest al mâinii în fața camerei.
Laptopurile Lenovo reprezintă o combinație de fiabilitate dovedită în timp, performanță ridicată, securitate complexă și confort pentru afaceri, ceea ce le face unele dintre cele mai bune laptopuri pentru utilizare corporativă. Dispozitivele trec prin peste 200 de teste de calitate conform a 12 metode și 26 de proceduri, inclusiv teste după standardul militar MIL-STD-810G/H. Aceste teste simulează condiții extreme — lovituri la cădere, vibrații, expunere la praf, umiditate, temperaturi extreme și diferențe de presiune. Datorită acestora, laptopurile suportă condiții dure de exploatare.
În sprijinul cuvintelor vorbitorului, la Lenovo Day laboratorul Mendelevium a efectuat un test de impact al laptopului Lenovo ThinkPad X1 Carbon. Spectacolul impresionant a demonstrat fiabilitatea legendarului laptop și capacitatea acestuia de a funcționa în condiții extreme. ThinkPad a arătat rezistență la temperaturi înalte și scăzute, umiditate crescută și alte influențe externe, confirmându-și reputația de dispozitiv calitativ și performant.
Compania dezvoltă în regiune platforma Lenovo 360, care unește partenerii și ajută la creșterea vânzărilor și a profiturilor datorită programelor motivaționale exclusive și instruirilor. Despre avantajele acesteia le-a vorbit oaspeților managerul pentru lucrul cu distribuitorii din regiunea EECA Mihail Vorobiev.
Printre altele, participanților li s-au prezentat soluții pentru infrastructura IT scalabilă, care ajută afacerile să se adapteze la creștere și cerințele de securitate, precum și să faciliteze implementarea inteligenței artificiale în diverse domenii. O prezentare separată despre acest lucru a fost susținută de specialistul tehnic Lenovo în Europa de Est și Asia Centrală Grigory Pryalukhin. El a spus că firma ține cont de tendințele actuale ale pieței, cerințele de securitate, scalabilitate și eficiență, oferind soluții care se adaptează ușor la creșterea afacerii și la volumul de date în creștere.
În plus, Lenovo dezvoltă activ un ecosistem de soluții AI gata pentru diverse domenii, create împreună cu parteneri și furnizori verificați. Acest lucru simplifică considerabil implementarea inteligenței artificiale pentru clienții companiei și asigură suport tehnic de calitate în toate etapele acestui proces complex.
La final, în cadrul conferinței a fost organizată o tombolă, în care s-a oferit tableta flagship Idea Tab Pro unuia dintre oaspeții evenimentului, iar evenimentul a continuat seara în format de networking.
Lenovo — lider global IT cu o cifră de afaceri de 57 miliarde de dolari și cel mai mare producător de PC-uri din lume. Compania activează pe 180 de piețe, inclusiv în Moldova, unde Lenovo este prezentă din 2014.