Ilan Șor își vrea imunitatea parlamentară înapoi. Ce a decis instanța de judecată
Full Article 3 minutes read

Ilan Șor își vrea imunitatea parlamentară înapoi. Ce a decis instanța de judecată

Avocații lui Ilan Șor au finalizat etapa de prezentare a probelor întru susținerea apelurilor sale, în cadrul ședinței de judecată din 10 martie.

Totodată, apărătorii inculpatului au înaintat noi solicitări și cereri, inclusiv de numire repetată a expertizei financiar-contabile, de revocare a măsurii preventive și anulare a anunțării în căutare dispuse anterior în privința inculpatului, dar și de ridicare a excepției de neconstituționalitate la art. 10 din Legea despre statutul deputatului în Parlament.

Drept rezultat al examinării, cererile apărătorilor au fost respinse, ca neîntemeiate.

În ședința anterioară ce a avut loc la 3 martie, apărătorii au comunicat instanței despre depunerea la Curtea Supremă de Justiție a unei cereri de strămutare a cauzei, solicitând în acest sens amânarea examinării cauzei în apel până la pronunțarea deciziei de către CSJ. Pe 6 martie, CSJ a respins cererea.

Următoarea ședință de judecată la Curtea de Apel Chişinău a fost fixată pentru 12 aprilie 2023, ora 10.00.

Amintim că, „Mișcarea pentru popor”, din care fac parte Partidul „ȘOR” și Partidul Acasă Construim Europa (PACE), al cărei lider este Gheorghe Cavcaliuc, a organizat pe 10 martie un flashmob în fața sediului Ministerului de Interne (MAI), pentru a cere poliției să le respecte dreptul la protest. Concomitent, în fața Curții de Apel Chișinău, în contextul unei noi ședințe de judecată în dosarul în care este învinuit Ilan Șor, a fost organizat un protest.

***

În noiembrie compania de avocatură americană „Dechert” a anunțat că renunță să-l mai apare în instanțele de judecată pe deputatul fugar, Ilan Șor. Decizia vine ca urmare a sancțiunilor care i-au fost aplicate liderului Partidului „ȘOR” de Guvernul SUA.

În data de 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin.

Lista completă AICI.

Totodată, amintim că în 2017, Ilan Șor de asemenea a fost apărat în istanță de o avocată de la Londra, care trebuia să demonstreze că acesta nu este implicat în fraudele bancare.

***

Ilan Șor a fost condamnat, în 2015, în dosarul „furtului miliardului” la 7 ani și jumătate de închisoare, pentru escrocherie şi spălare de bani. Instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Dosarul se află pe rol în Curtea de Apel Chişinău, iar ședințele de judecată au fost amânate în repetate rânduri. În 2019, după ce Partidul Democrat a plecat de la guvernare, Ilan Șor a părăsit țara. El s-ar afla în Israel, deși nu a recunoscut niciodată acest lucru.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: