Colaj NM. foto: moldova.org/politia.md

Imagini intime distribuite pe Telegram: Poliția investighează grupuri care cer bani pentru ștergerea fotografiilor

În mai multe grupuri de Telegram sunt distribuite imagini intime cu femei din Republica Moldova. Accesul într-un astfel de grup ar costa între 200 și 300 de lei. În schimbul ștergerii imaginilor, moderatorul unui grup solicita 500 de euro. Unul dintre cele mai cunoscute grupuri este „Car Vertical”, care de pe 28 august este indisponibil. Totuși, mișcarea în sine nu a dispărut, sunt și alte grupuri care continuă aceleași practici. Poliția Republicii Moldova a declarat că investighează cazurile, inclusiv cu parteneri din afara țării, și că au fost pornite mai multe cauze penale. Totodată, poliția a menționat că a cerut informații despre cei implicați în ilegalitate de la administratorii aplicației Telegram, precum și blocarea unui astfel de cont. Reprezentanții serviciului de mesagerie nu ar fi reacționat. 

Imagini intime cu femei din Moldova, pe Telegram 

Pe 28 august, portalul moldova.org a scris că în mai multe grupuri de Telegram sunt distribuite imagini intime cu femei din Moldova fără consimțământul acestora. Accesul într-un astfel de grup costă între 200 și 300 de lei. Unul dintre cele mai cunoscute grupuri este „Car Vertical”. De pe 28 august, acesta este indisponibil. Cu toate acestea, mișcarea în sine nu a dispărut. Sursa citată a identificat și alte grupuri care continuă aceleași practici, prin același mecanism.

Într-un caz, o femeie a spus că i s-au atribuit imagini, dar în poze nu apărea ea.

În alt caz, o tânără s-a plâns că i s-ar fi cerut bani ca imaginile postate cu ea să fie șterse. Activista pentru drepturile femeilor Lorelei Grigoriță a comunicat sursei citate că, în cele mai multe situații, imaginile postate în grupuri sunt transmise de către foștii parteneri ai femeilor.

Potrivit sursei citate, într-un grup public cu intrare „liberă”, moderatorul distribuia profilurile rețelelor de socializare și contactele fetelor și femeilor. Distribuirea datelor de contact era însoțită de îndemnul de a viziona într-un alt grup privat conținut intim cu ele.

În grupul privat, membrii intrau fie plătind 300 de lei moderatorului, fie oferind la rândul lor alte materiale compromițătoare cu alte femei.

Pe de altă parte, în schimbul ștergerii materialelor denigratoare, moderatorul grupului prevedea o așa-zisă taxă de 500 de euro de la fetele sau femeile pozele cărora au apărut în grup.

Reacția poliției 

Pe 30 august, poliția Republicii Moldova a declarat că investighează „mai multe cazuri legate de un cont de Telegram care publică imagini indecente cu fete și femei din Republica Moldova”.

Oamenii legii au adăugat că au pornit mai multe cauze penale și „sunt realizate un șir de măsuri procesuale și de investigație, inclusiv cu parteneri din afara țării”.

„Deși Poliția a cerut de mai multe ori administratorilor Telegram să blocheze contul și să ofere informații despre cei implicați, aceștia nu au răspuns și contul continuă să fie activ. Prima cerere a fost trimisă încă în luna iunie curent, dar până acum nu a venit niciun răspuns. Oamenii legii continuă investigațiile și îndeamnă victimele să coopereze cu Poliția pentru a ajuta în anchetă”, au comunicat reprezentanții poliției.

Facebook/Poliția Republicii Moldova

Actualizare 19.55: Compania estoniană carVertical a expediat redacției NM un mesaj, urmare a materialului publicat. Compania a spus că „regretă orice confuzie cauzată de această asociere înșelătoare” și „condamnă aceste activități”.

„Ne exprimăm îngrijorarea sinceră pentru femeile afectate și îndemnăm autoritățile să ia toate măsurile necesare pentru a închide aceste grupuri și a-i trage la răspundere pe cei responsabili”, a adăugat compania.

***

Telegram este un serviciu de mesagerie instantă și VoIP dezvoltată de Telegram Messenger LLP, companie înregistrată în Londra, Regatul Unit, și înființată de antreprenorul rus Pavel Durov. Ultimul a fost reținut în Franța, în seara de 24 august curent. Ulterior, pe 28 august, a fost eliberat și plasat sub control judiciar. Fondatorului Telegram i-au fost aduse la cunoștință mai multe învinuiri. Printre acestea: complicitate la gestionarea unei platforme online care permite realizarea de tranzacții ilegale, stocarea de imagini cu abuzuri sexuale asupra copiilor, trafic ilegal de droguri, precum și fraudă, refuzul de a furniza informații autorităților și furnizarea de servicii criptografice infractorilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Legea privind avocatura a ajuns la Președinție. Maia Sandu va lua o decizie în 14 zile

Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial Igor Zaharov. Se întâmplă în contextul apelului lansat de Uniunea Avocaților, care solicită președintei Maia Sandu să nu promulge legea, susținând că aceasta „aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat”.

„Președinția a recepționat proiectul de lege în cursul zilei de ieri. Conform prevederilor legale, președinta are la dispoziție 14 zile pentru examinarea documentului. Decizia va fi comunicată public, în mod transparent, așa cum se procedează cu toate actele normative care ajung la instituția prezidențială”, a menționat Zaharov.

Precizăm că avocații au început greva generală, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. Potrivit Uniunii, motivul este „adoptarea de către Parlamentul a amendamentului cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care ar aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință ar afecta dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată”.

În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: