În portul internațional Giurgiulești s-au produs îmbrânceli între polițiști și activiștii care au venit să îl susțină pe Vasile Costiuc, liderul Partidului Democrația Acasă. Manifestanții au blocat camioanele care transportă grâu, pe motiv că cerealele exportate sunt din rezerva de stat și pun în pericol securitatea alimentară a țării.
La fața locului au venit câteva zeci de polițiști care au discutat cu activiștii indignați.
„Noi avem informații 100% sigure că este grâu din rezerva de stat, nu este o proprietate privată, o firmă sau un SRL. Asta-i problema”, a declarat unul dintre manifestanți.
Unul dintre polițiști le-a reproșat demonstranților că încalcă legea și nu este o întrunire pașnică.
Liderul Partidului Democrația Acasă Vasile Costiuc a difuzat imagini live de la fața locului și a acuzat polițiștii de intimidare. La un moment dat, manifestanții au încercat să blocheze circulația camioanelor, iar poliția a intervenit pentru eliberarea drumului. Între cele două grupuri s-au produs îmbrânceli (1.13.00)
Pe 27 martie, Vasile Costiuc, liderul Partidului Democrația Acasă, a declarat că din rezerva de stat ar fi scoase tone de grâu, care urmează a fi exportate. Într-un live pe Facebook din 29 martie, Costiuc i-a solicitat președintei Maia Sandu să convoace Consiliul Suprem de Securitate pe marginea acestui subiect.
La scurt timp, președinta Maia Sandu a solicitat guvernului să aprobe de urgență o hotărâre prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat, în contextul informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă.
Ulterior, a venit cu o reacție și ministrul interimar al Agriculturii. „Cu referire la informațiile distribuite în spațiul public, inclusiv, de instituția prezidențială, privind exportul de grâu din rezervele de stat, precizez că informațiile sunt eronate și acuzațiile aduse sunt nefondate”, a declarat Ion Perju.
Portalul anticorupție.md a publicat un document care demonstrează că Ancom Agro este prestatoare de servicii de păstrare a grâului alimentar din rezervele materiale de stat. În februarie curent, această companie a solicitat acordul Agenției Rezerve Materiale să împrospăteze cantitatea de 16.855 de tone de grâu alimentar neîmprospătat în 2020. Societatea și-a justificat demersul prin faptul că această cantitate de grâu, 16.855 de tone, recolta anului 2016, risca să se degradeze din punct de vedere al calității. Termenul de păstrare a acestui grâu, de patru ani, expirase în august 2020.