Imunizarea VIP-urilor. Unii funcționari publici din Moldova s-au vaccinat cu Pfizer pe ascuns?
Full Article 6 minutes read

Imunizarea VIP-urilor. Unii funcționari publici din Moldova s-au vaccinat cu Pfizer pe ascuns?

În Republica Moldova a izbucnit un scandal cu privire la utilizarea dozelor de vaccin anti-Covid. Totul a început după ce avocatul, liderul Partidului Schimbării Ștefan Gligor a scris pe pagina sa de Facebook că, potrivit unor surse, în raionul Edineț au fost imunizați, fără rând, anumiți consilieri raionali ai Partidului Socialiștilor (PSRM) și apropiați ai acestora. Cu o reacție la acest subiect a venit și consiliera prezidențială Ala Nemerenco, care a menționat că a auzit despre astfel de cazuri la Edineț, Ungheni și Chișinău. NM a investigat subiectul și vă prezintă ce spun sursele anonime, cum comentează situația președintele raionului Edineț și primarul acestui oraș și care este poziția Ministerului Sănătății.

De la ce a pornit scandalul?

Subiectul a intrat în atenția publică după ce liderul Partidului Schimbării Ștefan Gligor a scris pe pagina sa de Facebook că la Edineț au ajuns 200 de doze de vaccin Pfizer, însă pentru medici s-au alocat doar 60 de doze. Alte 100 au fost luate de către Consiliul raional, iar 40 de doze au ajuns la reprezentanții Agenției pentru Sănătate Publică.

„Guvernul și autoritățile responsabile de vaccinare au eșuat cam tot ce se putea de eșuat – alocarea banilor, negocierea contractelor, campania de informare pro-vaccinare, contracararea falsurilor și teoriilor de conspirație și acum închid ochii și tolerează corupția și traficul de influență la distribuția și administrarea vaccinurilor în defavoarea celui mai afectat și important grup – medicii și personalul medical”, a scris avocatul.

Am primit acest mesaj de la nord, de la o persoană care din motive evidente a preferat să rămână anonimă.

„La Edinet pe…

Publicată de Stefan Gligor pe Duminică, 28 martie 2021

Contactat de NM, Ștefan Gligor a precizat că sursa anonimă la care a făcut trimitere este o persoană pe care o cunoaște de mult timp și în spusele căreia are încredere.

Precizăm că MSMPS a alocat 216 doze de vaccin Pfizer/BioNTech pentru raionul Edineț. În total, centrul de vaccinare responsabil de raionele Edineț, Ocnița, Dondușeni și Briceni a primit 546 de seruri.

Consiliera prezidențială Ana Nemerenco denunță mai multe cazuri suspecte

Ulterior, subiectul a fost abordat de către consilierul prezidențial Ala Nemerenco. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Sănătății a scris că a primit și ea mesaje potrivit cărora unii medici care erau incluși în lista pentru vaccinare, nu au mai beneficiat de imunizare din cauza numărului insuficient de doze. S-ar întâmpla pentru că au fost vaccinate alte persoane.

„Planează suspiciuni asupra Centrelor de vaccinare din Edineț, Ungheni, unor instituții medicale din Chișinău. Deci deocamdată vaccinul ajunge în țară doar prin donații și printr-un efort considerabil. Alții în schimb se căptușesc cu câte 200-300 euro pentru un Pfizer. Mi-aș dori mult ca organele statului să se sesizeze pe acest subiect. Iar Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să verifice listele vaccinaților, să identifice persoanele în cauză și să le facă numele publice pe toată țara. Atât a celor vaccinați pe așa o cale, cât și celor care au facilitat procedura. Să-și cunoască țara întreagă “eroii””, a scris Nemerenco.

Ieri și astăzi au apărut în spațiul public mai multe informații despre vaccinarea în etapa I “pe pile” sau și mai rău…

Publicată de Ala Nemerenco pe Duminică, 28 martie 2021

Președintele raionului Edineț neagă că s-ar fi vaccinat, însă admite că unii consilieri au beneficiat de Pfizer

Contactat de NM, președintele Consiliului raional Edineț, membrul PSRM Nicolae Melnic a negat informațiile privind faptul că el sau alți consilieri din partea PSRM s-ar fi vaccinar cu Pfizer. Acesta susține că pregătește o declarație publică în acest sens și că este gata să fie examinat din punct de vedere medical pentru a-și susține spusele.

Totuși, oficialul a recunoscut că a auzit că unele persoane s-au vaccinat, deși nu erau incluse în etapa I de imunizare: „Au fost unii angajați din cadrul administrației, consilieri din alte partide sau neafiliați, unii primari”.

Nicolae Melnic a refuzat să spună cine anume ar fi beneficiat de imunizare, argumentând că nu deține lista persoanelor respective și nu vrea să facă acuzații fără dovezi. Mai mult, acesta a confirmat că persoanele vizate s-au vaccinat cu Pfizer, întrucât au mai multă încredere în acest vaccin decât în AstraZeneca. Oficialul a mai spus că dezaprobă aceste acțiuni, însă nu a precizat dacă vor fi întreprinse anumite acțiuni în legătură cu informațiile de care dispune.

Totodată, Melnic a mai spus că nu plănuiește să se vaccineze, întrucât este sceptic față de această procedură: „Mi-au propus în spital să mă vaccinez, întrucât deseori merg acolo în legătură cu activitatea mea”.

Explicația primarului orașului Edineț

La rândul său, primarul orașului Edineț Constantin Cojocaru explică situația prin faptul că unii medici nu se grăbesc să se vaccineze și rămân doze disponibile, care s-ar pierde dacă nu ar fi utilizate.

„Medicina nu este domeniul meu de activitate, dar au rămas unele doze și au fost propuse medicilor, angajaților din cadrul instituțiilor administrative. Ce să facem cu vaccinurile care rămân? Mai bine să le aruncăm?”, a declarat acesta pentru NM.

Mai mult, potrivit primarului, în cadrul Primăriei Edineț au fost vaccinați doar doi angajați, inclusiv el însuși: „Mi-a propus să mă vaccinez directorul local al întreprinderii Apă Canal, care a spus că din lotul primit au rămas șase doze”.

Acesta a precizat că a fost imunizat acum câteva săptămâni și nu mai ține minte producătorul, însă, cel mai probabil, este vorba despre AstraZeneca.

Primarul a adăugat că deși președintele raionului Edineț Nicolae Melnic este oponentul său politic, nu vede o probemă în faptul că atunci când lucrătorii medicali refuză să se imunizeze, dozele sunt oferite altor persoane.

Reacția MSMPS

Contactată de NM, ministrul interimar al Sănătății Tatiana Zatîc a declarat că nu este „la curent cu situația de la Edineț”. Aceasta a adăugat că va studia informațiile și va veni cu o reacție oficială. Și serviciul de presă al MSMPS a anunțat că va veni cu un comentariu ulterior.

***

Amintim că în Moldova se desfășoară prima etapă de imunizare împotriva coronavirusului. Până la 29 martie, au fost imunizate circa 34 de mii de persoane, ceea ce constituie 1% din populația țării.

 

 

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: