Parlamentul Republicii Moldova

„Îmi doresc să fim mândri că vorbim românește”. Mesajul lui Igor Grosu, de Ziua Limbii Române

Președintele Parlamentului Igor Grosu a adresat un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Limbii Române, marcate în țara noastră în data de 31 august.

„Astăzi sărbătorim Ziua Limbii Române, limbă care ne definește, ne afirmă identitatea, dar și ne unește.Vreau să aduc sincere felicitări celor care vorbesc și păstrează graiul românesc. Mă bucur să aud când cetățenii noștri aflați peste hotare le vorbesc copiilor în limba română, le citesc povești sau poezii sau ascultă cântece în română. Eu îmi doresc ca, la 30 de ani de independență, să fim mândri că vorbim românește. Doar așa vom putea să ne respectăm și să ne promovăm valorile naționale. La mulți ani limbii române și vorbitorilor ei. Astăzi și în fiecare zi!”, a menționat președintele Parlamentului.

În data de 31 august 1989 a avut loc adoptarea prin lege a limbii română ca limbă oficială pe teritoriul Republicii Moldova și revenirea la alfabetul latin. Din 2011, Ziua Limbii Române este marcată pe 31 august și în România.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: