„Îmi rezerv dreptul să mă mai gândesc”. Ion Ceban va candida totuși la funcția de președinte al țării?
Full Article 3 minutes read

„Îmi rezerv dreptul să mă mai gândesc”. Ion Ceban va candida totuși la funcția de președinte al țării?

Primarul capitalei Ion Ceban a înregistrat în dimineața de 25 iulie o adresare video. Filmarea a avut loc pe șoseaua Hâncești. Ceban a criticat consilierii municipali care, în ajun, nu au susținut prin vot bugetul propus de conducerea Primăriei. Edilul a spus că opoziția din Consiliul Municipal ar încerca să saboteze eforturile autorităților locale și s-ar „teme” de noi proiecte, care ar dezvolta capitala și ar pune în lumină proastă autoritățile locale din alte localități. Ion Ceban s-a referit și la alegerile prezidențiale. Deși a anunțat public acum câteva luni că nu intenționează să candideze, primarul orașului Chișinău a revenit la subiect.

Ceban a anunțat că își rezervă dreptul să se mai gândească la acțiunile sale din toamnă.

„Eu cred că este cumva legat și de faptul că ei se gândesc că încă pot să accept să merg la prezidențiale, așa cum îmi cer foarte mulți oameni. Și vreau să știți acest lucru – blocajul nu este pentru că pur și simplu ar avea argumente, dar pentru că vor intenționat ca mun. Chișinău, așa ca alte localități de care sunt responsabili, să nu se dezvolte. (…) Dacă veți continua așa, îmi rezerv dreptul să mă mai gândesc la ce o să fac, începând cu toamna acestui an”, a conchis Ceban.

Consiliul Municipal Chișinău nu a aprobat în prima lectură proiectul de buget al Chișinăului pentru anul 2024, pregătit de primărie. Proiectul a fost votat de 24 de consilieri de pe listele MAN, PCRM, „Partidul Nostru” și „Renașterea”, în timp ce pentru adoptare sunt necesare 26 de voturi (în total, consiliul municipal are 51 de consilieri). Reprezentanții PAS din Consiliu au numit proiectul de buget drept „neprofesionist și antisocial”. Potrivit consilierilor PAS, „sunt foarte multe deficiențe și lipsuri”. „În formula respectivă, noi nu putem susține un asemenea buget, pentru ca el este antisocial și împotriva oamenilor. Soluție este, trebuie votat bugetul alternativ elaborat de fracțiunea PAS din CMC. Un buget pentru oameni”, au declarat reprezentanții partidului din Consiliul Municipal Chișinău.

***

Alegerile prezidențiale se vor desfășura pe 20 octombrie. Concomitent, se va desfășura și un referendum, în cadrul căruia cetățenii Republicii Moldova vor fi întrebați dacă susțin aderarea țării la Uniunea Europeană. Pe 27 mai 2024, Ion Ceban a anunțat că nu va candida la alegerile prezidențiale din această toamnă. Politicianul a declarat că nu este „interesat” să participe la actualul scrutin pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Precizăm că, anterior, Ion Ceban a declarat că ia în calcul posibilitatea de a candida la funcția de șef al statului, însă nu a luat o decizie finală. Detalii AICI.

Printre cei care au anunțat deja oficial că vor candida la scrutinul prezidențial se numără:

– Maia Sandu (actuala președintă a țării);

– Tudor Ulianovschi (ex-ministru de externe în guvernul Filip);

– Andrei Năstase (fondatorul Platformei DA, ex-ministru de interne);

– Vlad Filat (lider PLDM);

– Renato Usatîi (liderul formațiunii „Partidul Nostru”);

– Ion Chicu (lider PDCM, fost prim-ministru);

– Alexandr Stoianoglo (ex-procuror general);

– Irina Vlah (ex-bașcan al Găgăuziei, lidera Platformei „Moldova”);

– Natalia Morari (jurnalistă);

– Vasile Tarlev (ex-premier).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: