„Impactul nu putea fi evitat”. Polițistul, care s-ar face vinovat de accidentul mortal de la Aeroport, plasat sub control judiciar
Full Article 4 minutes read

„Impactul nu putea fi evitat”. Polițistul, care s-ar face vinovat de accidentul mortal de la Aeroport, plasat sub control judiciar

Polițistul, care s-ar face vinovat de accidentul mortal de lângă Aeroport din octombrie 2023, a fost plasat sub control judiciar. Decizia a fost luată pe 19 septembrie de judecători, scrie One TV. Amintim, un motociclist și pasagerul său au decedat după ce s-au ciocnit cu o mașină a poliției. Ofițerul de patrulare pledează în continuare nevinovat. Avocatul lui a spus jurnaliștilor că impactul nu putea fi evitat și că motociclistul ar fi circulat cu viteză excesivă.

Ofițerul de patrulare s-a prezentat pe 19 septembrie în instanță, unde judecătorii au admis cererea procurorilor și l-au plasat sub control judiciar.

Polițistul pledează nevinovat în continuare. El a spus presei că a „acționat conform legislației în vigoare”. „Impactul s-a produs la ieșirea din intersecție. M-am asigurat înainte de a ieși din intersecție. Am încercat să frânez automat când motociclistul a apărut în câmpul vizual”, a comunicat el.

Avocatul polițistului a declarat că, potrivit expertizei, impactul nu putea fi evitat din motiv că motociclistul ar fi circulat cu viteză excesivă. „Potrivit experților, distanța de la benzinărie până la momentul impactului a fost parcursă de motociclist în aproximativ o secundă. La viteza cu care se deplasa motocicleta, impactul nu putea fi evitat”, a spus avocatul Igor Hlopețchi.

Potrivit avocatului, tragedia s-a produs în timp ce polițistul a încercat să stopeze o mașină care circula nergulamentar.

„Un automobil înmatriculat într-o țară străină făcea viraje necontrolate. La somația polițistului, șoferul nu s-a oprit și a continuat deplasarea. În consecință, clientul meu, împreună cu coechipierul său, au început urmărirea respectivului delicvent. Apoi a urmat acea tragedie. Girofarul și semnalul sonor au fost activate de clientul meu, fapt confirmat printr-un raport de expertiză”, a adăugat avocatul.

Potrivit Codului de procedură penală, liberarea provizorie sub control judiciar este însoţită de una sau mai multe din următoarele obligaţii: 1) să nu părăsească localitatea unde îşi are domiciliul decât în condiţiile stabilite de către judecătorul de instrucţie sau, după caz, de către instanţă; 2) să comunice organului de urmărire penală sau, după caz, instanţei de judecată orice schimbare de domiciliu; 3) să nu meargă în locuri anume stabilite; 4) să se prezinte la organul de urmărire penală sau, după caz, la instanţa de judecată ori de cîte ori este citată; 5) să nu intre în legătură cu anumite persoane; 6) să nu săvîrşească acţiuni de natură să împiedice aflarea adevărului în procesul penal; 7) să nu conducă autovehicule, să nu exercite o profesie de natura aceleia de care s-a folosit la săvîrşirea infracţiunii; 8) să predea paşaportul judecătorului de instrucţie sau instanţei de judecată.

***

Pe 21 octombrie 2023, polițiștii au anunțat că la intersecția bulevardului Dacia din Chișinău cu drumul de ieșire de pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău s-a produs un accident rutier. O motocicletă care se deplasa pe bd. Dacia s-a tamponat cu o mașină de patrulare care aparținea Inspectoratului Național de Securitate Publică. În urma impactului, conducătorul motocicletei și pasagerul său au decedat. Polițistul, aflat la volanul automobilului, era reținut pentru 72 de ore. Detalii AICI.

Pe 3 septembrie 2024, Procuratura Generală a declarat că polițistul riscă până la 10 ani de închisoare. Procurorii susțineau că ofițerul de patrulare a conectat fără temei legal semnalul luminos, nu și semnalul sonor al automobilului după care nu a oprit la indicatorul cu prioritate „STOP” – oprire obligatorie și ca urmare a acestor acțiuni a accidentat motocicleta. Procurorii menționau că au finalizat urmărirea penală și că polițistul ajunge în fața judecătorilor. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: