Împinge-l pe cel care cade. Ce se întâmplă cu Partidul Democrat și cine este vinovatul
Full Article 10 minutes read

Împinge-l pe cel care cade. Ce se întâmplă cu Partidul Democrat și cine este vinovatul

După ce deputații Vladimir Andronachi și Eugeniu Nichiforciuc au plecat recent din PDM, și membrii câtorva organizații teritoriale au părăsit rândurile formațiunii. Aceștia spun că au plecat din cauza conducerii PDM și personal a lui Pavel Filip. Iar cei din Partidul Democrat nu exclud faptul că după toate acestea stau persoane terțe și chiar dezvăluie numele lor. Experții susțin că prăbușirea PDM ar fi putut fi prevăzută și că acum democrații pierd cea mai putenică resursă a lor – organizațiile teritoriale. NM a analizat, ce se întâmplă cu Partidul Democrat și din care parte „este împins cel care cade”.

„Nu-s transfugi”

Deputatul Vladimir Andronachi a părăsit fracțiunea PDM la 14 august, declarând că nu intenționează să plece din Partidul Democrat și că nu va adera la o altă fracțiune: „Eu nu sunt transfug și nici trădător. Nu plec din Partidul Democrat, pentru că aceasta este casa mea și familia mea. Eu cred în Partidul Democrat, doar că nu cu Pavel Filip la conducere”. În opinia lui Andronachi, minoritatea din PDM în frunte cu președintele partidului, Pavel Filip ia toate deciziile și acționează doar în interesele proprii. Totodată, Andronachi a dat asigurări că este gata să revină în fracțiune „imediat ce Filip și micro-echipa sa vor părăsi partidul sau vor pleca de la conducere”.

În aceeași zi însă conducerea PDM a soluționat problema privind ieșirea din partid a lui Andronachi, excluzându-l din rândurile PDM. Concomitent, l-au exclus și pe Eugeniu Nichiforciuc. Cei din PDM au menționat că Nichiforciuc și Andronachi „nu au participat timp îndelungat nici la ședințele fracțiunii PDM, nici la activitățile partidului”. „Aceștia doi de mult au încetat să fie parte a echipei PDM. Nu poți pleca de acolo unde nu ești”, au declarat cei de la PDM.

Biroul PDM l-a exclus pe Nichiforciuc și din fracțiunea parlamentară a partidului.

La rândul său, Eugeniu Nichiforciuc a menționat, într-un comentariu pentru NM, că nu el a luat decizia de a părăsi partidul și că a fost exclus din partid și din fracțiune exclusiv „printr-o decizie dubioasă a biroului”.

„La ședința biroului, erau cel mult cinci persoane din 17, dar să rămână pe conștiința lor”, a spus Nichiforciuc. Întrebat de NM dacă intenționa să plece din PDM, el a declarat că zvonurile despre plecarea sa din Partidul Democrat au circulat timp de opt luni, dar în această perioadă, el așa și nu a plecat din partid.

„Toate acestea se întâmplă din cauza incapacității liderului partidului de a-i auzi și de a ține cont de opinia altora. El a confundat partidul cu propria gospodărie. Când partidul obținea la alegeri 30 de mandate, toți înțelegeau că în partid sunt multe persoane și multe opinii, atunci nu era luată în calcul părerea minorității, care este până în prezent Pavel Filip. Iar acum, doi-trei oameni își imaginează că partidul le aparține și fac tot ce doresc. Acești oameni nu mă reprezintă și nu reprezintă majoritatea care a fost. Oamenii nu pleacă din PDM, ci de la Pavel Filip, care a destrămat acest partid. Și ei sunt gata să revină dacă el va pleca”, a spus Nichiforciuc.

Potrivit afirmațiilor sale, dacă el s-ar fi înțeles cu Andronachi în privința plecării din fracțiunea democraților, în dimineața de 14 august, ar fi fost două cereri în parlament. „Toate acțiunile mele și pașii mei au demonstrat că am acționat de sine stătător, din motive de conștiință și de atitudine față de echipă și de alegători”, a subliniat Nichiforciuc.

Exact la fel și-au motivat ieșirea din PDM și membrii organizațiilor teritoriale ale Partidului Democrat de la Briceni, Orhei, Nisporeni, Cahul și Florești. Și ei au declarat că vor reveni în partid imediat ce Filip va pleca din funcția de președinte.

După ce reprezentanții organizației teritoriale Orhei au anunțat despre ieșirea lor din partid, PDM a menționat pe pagina sa de Facebook că nu toți membrii acestei organizații au părăsit partidul, iar cei care au plecat sunt niște „oportuniști”.

„Este un șantaj”

Alexandru Jizdan, secretarul general al PDM, a menționat într-un comentariu pentru NM că „evenimentele sunt forțate și că cineva încearcă să creeze aparența că oamenii pleacă masiv din PDM”. „Dar, de exemplu, la Orhei sunt 14 semnatari – sunt cei care au plecat demult din partid și au aderat la altele. Același lucru e și la Briceni”, a spus Jizdan.

Anterior, el a scris pe Facebook că în spatele plecărilor din PDM în raioane sunt Eugeniu Nichiforciuc, Vladimir Andronachi, ex-democratul Vasile Botnari și businessmanul Alexandru Vâlcu. Presa a scris că acesta din urmă ar fi persoană apropiată de PSRM.
„Ca prin minune, imediat după ce Mihail Gnatiuc, președintele organizației teritoriale a PDM de la Briceni, a fost numit într-o funcție bine remunerată la întreprinderea „Gările Auto Chișinău”, care aparține lui Alexandru Vâlcu, 17 membri ai partidului, în frunte cu Gnatiuc, au declarat despre plecarea din PDM”, a scris Jizdan.

Interlocutorii NM din cercurile apropiate politicii consideră că ceea ce se întâmplă în Partidul Democrat este firesc și menționează că nu știu despre participarea directă în acest sens a PSRM. Totodată, ei consideră că participarea lui Alexandru Vâlcu în toate acestea provoacă semne de întrebare despre implicarea socialiștilor.

Dumitru Diacov, președintele fracțiunii parlamentare a PDM, a menționat într-un comentariu pentru NM că „PDM este unicul partid puternic în centrul politic și toți încearcă să muște o bucată din el”. „E greu de imaginat că din partidele de extremă dreapta oamenii vor trece în cele de extremă stânga, dar din centru e cel mai comod să treci. Iată o asemenea situație dificilă este în Partidul Democrat. Mereu ni s-a întâmplat așa ceva. Se putea presupune că nu vom avea o viață ușoară după ce fostul lider al partidului a plecat pe neașteptate. S-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat, și pentru el, și pentru noi. Probabil, și-a amintit că există PDM în Moldova și oamenii cu care va dori să colaboreze. Mai ales că nici cei de stânga, nici cei de dreapta nu sunt indiferenți față de noi”, consideră Diacov.

El a reamintit că în curând, vor fi alegerile prezidențiale și chiar dacă mulți presupun că e prea puțin probabil că la aceste alegeri va câștiga candidatul Partidului Democrat, cineva încearcă „să-și atragă niște forțe și găsește metode pentru aceasta”.

„Dar uitați-vă ce fel de oameni pleacă – interesați de anumite lucruri, instabili, care au schimbat partidul deja de trei-patru ori. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar ei nu vor găsi fericire politică. Poate că își vor rezolva problemele materiale, dar politic, nu prea au nevoie de ei, doar de voturile lor. Ceea ce se întâmplă acum – este un șantaj și o modalitate de a se răzbuna pentru anumite supărări din trecut. Pentru a face un rău partidului, trebuie să bați în conducere. Acum câteva luni, s-au apucat și de capul meu”, a spus Diacov.

Potrivit afirmațiilor sale, Partidul Democrat a fost mereu o platformă pentru viziuni moderate și „va scăpa și de această boală [plecarea oamenilor din partid] odată cu coronavirusul”, chiar dacă există probleme provocate anume de Partidul Democrat. „Noi am moștenit o asemenea configurare a oamenilor care, în alte situații, nu ar fi ajuns în partid, dar ei există și acest lucru trebuie luat în considerare. Dar confruntările unora dintre acești oameni au loc din cauza venirii masive și, uneori, forțate, în Partidul Democrat”, a mai spus Diacov.

El consideră că, în pofida dificultăților cu care se confruntă PDM, partidul trebuie să aibă un candidat la alegerile prezidențiale, care reprezintă Partidul Democrat. Diacov consideră că o asemenea persoană este Pavel Filip. „El trebuie să-și asume această responsabilitate și acest risc. Dar scopul acestei participări la alegeri nu trebuie să fie procentele, chiar dacă și aceasta contează. Acum este important să demonstrăm unitatea Partidului Democrat, obiectivele prioritare și să arătăm că Partidul Democrat a revenit la începuturile sale și nu devine unionist sau invers, dar este un partid care pledează pentru dialog și cooperare. Dezbinarea geopolitică este dăunătoare pentru Moldova”, a concluzionat politicianul.

„Acest lucru putea fi prevăzut”

Analistul politic Anatol Țăranu consideră că „destrămarea Partidului Democrat putea fi prevăzută”. „Un partid care s-a creat ca o clientelărie pierde posibilitatea de a obține avantaje din aflarea la guvernare și se destramă. Este ceea ce se întâmplă acum cu Partidul Democrat. Este un proces absolut firesc. S-a făcut o încercare de a frâna procesul de destrămare, dar ultimele evenimente demonstrează că este imposibilă evitarea colapsului unui partid care joacă pe mai multe mese, spune că este proeuropean, dar este în alianță cu cei care reprezintă antipodul integrării europene”, a menționat Țăranu.

El nu exclude faptul că în ceea ce se întâmplă cu Partidul Democrat sunt implicați partenerii săi de coaliție, socialiștii. „Acum este jocul cel mare, iar detaliile nu contează. Totul este construit conform principiului, poți sau nu să păstrezi toată puterea. Nimeni nu mai are de gând să împartă puterea și democrații vor fi nevoiți să plătească pentru faptul că ei au încercat să fie cu socialiștii și în același timp să joace împotriva acestora”, a subliniat Țăranu.

Igor Boțan, directorul Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, consideră că în raport cu Partidul Democrat să aplică „principiul genial al lui Nietzsche – împinge-l pe cel care cade”. „Da, în lupta politică și în viața din Moldova trebuie să supraviețuiască doar cei mai puternici, care stau sigur pe propriile picioare. Ca secretar general al partidului, domnul Jizdan consideră că aceasta este a doua etapă întreprinsă de foștii colegi din Pro Moldova, dar totodată a spus, fără echivoc, că acestea sunt și niște încercări ale partenerilor de coaliție”, a menționat Boțan.

În opinia sa, destrămarea organizațiilor teritoriale ale PDM sunt mult mai periculoase decât „scoaterea deputaților”. „Ei au avut cea mai importantă resursă administrativă – organizațiile teritoriale puternice care asigurau succesul la alegerile locale ale primarilor și consilierilor, aceștia fiind agenți electorali influenți. Acesta este un semnal foarte serios”, consideră expertul.

Igor Boțan nu consideră că cele întâmplate în PDM au vreo legătură cu alegerile prezidențiale care se apropie. El susține că această situație are o explicație materială. „Noi vedem scandaluri ce țin de finanțarea PSRM și putem doar să presupunem, cum a fost finanțat Partidul Democrat și ce nemulțumiri ar putea fi acolo din cauza subfinanțării. După plecarea lui Plahotniuc, finanțarea partidului a scăzut de zeci de ori – acest lucru îl demonstrează rapoartele oficiale ale partidului”,a subliniat Boțan.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: