În Austria a intrat în vigoarea legea care permite sinuciderea asistată
Full Article 3 minutes read

În Austria a intrat în vigoarea legea care permite sinuciderea asistată

În Austria a intrat în vigoare legea care permite sinuciderea asistată a persoanelor care suferă de boli incurabile. Inițiativa a fost aprobată de Parlament în luna decembrie, după ce Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că interdicția procedurii „încalcă dreptul persoanelor la exprimarea liberă a voinței”, informează BBC.

Dreptul de a recurge la această măsură îl vor avea persoanele care suferă de boli incurabile și cele care suferă de boli grave, care provoacă urmări ireversibile pentru sănătate.

Fiecare caz va fi examinat în mod individual de către doi medici, unul dintre care va fi expert în medicină paleativă (boli incurabile). Persoanele care vor lua această decizie vor trebui să prezinte documente care confirmă diagnosticul și să demonstreze că sunt capabile să adopte decizii în mod rațional.

Dacă cei doi medici își vor da acordul, pacienții vor trebui să aștepte 12 săptămâni (sau două săptămîni, în cazul maladiilor incurabile), pentru a putea cântări bine decizia. În cazul în care după această perioadă nu se vor răzgândi, acestea persoane vor trebui să semneze o declarație autentificată de juriști sau notari, iar ulterior vor putea face cumpărătura letală, disponibilă doar în anumite farmacii.

Pentru a preveni relele intenții, denumirile acestor farmacii vor fi cunoscute doar de către juriști și notari, iar lista acestora nu va fi făcută publică.

Pînă în prezent, persoanele care asistau alți oameni în săvârșirea sinuciderii în Austria riscau până la 5 ani de închisoare. Rămâne în vigoare sancțiunea pentru cei care comit omucideri la insistența victimelor. De asemenea, rămâne interzisă complicitatea în săvârșirea sinuciderii.

***

Olanda, Elveția, Belgia, Luxemburg, Canada și Columbia sunt printre țările care permit suicidul asistat, fiecare țară având însă reguli diferite pentru practică, potrivit The Guardian. Spania a legalizat la rândul ei eutanasia și sinuciderea asistată în luna martie a anului 2021.

Aproape toate țările care permit această procedură controversată o condiționează de o boală incurabilă sau în stadiu terminal care nu poate fi vindecată și provoacă suferință pacientului. Elveția, în schimb, nu are legi care să interzică sinuciderea asistată, fiind ilegal doar să o oferi din motive egoiste.

În Olanda ea poate fi solicitată de toate persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani și care au „o suferință de nesuportat fără nicio perspectivă de îmbunătățire”. Consimțământul parental este însă necesar în cazul tinerilor cu vârsta de sub 16 ani. Olanda a înregistrat în 2020 un număr record de 6.938 de cazuri de eutanasie, în creștere cu 9% față de anul anterior, potrivit hotnews.ro.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: