În Belarus s-a desfășurat „Marșul vecinilor”. Zeci de persoane au fost reținute (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

În Belarus s-a desfășurat „Marșul vecinilor”. Zeci de persoane au fost reținute (VIDEO)

În Belarus continuă protestele organizate de opoziție, care nu recunoaște victoria lui Alexandr Lukașenko în cadrul alegerilor prezidențiale din 9 august. Mii de oameni au participat la acțiunea denumită „Marșul vecinilor”. Centrul pentru apărarea drepturilor omului „Vesna” a anunțat că cel puțin 90 de persoane au fost reținute de poliție. 

Potrivit portalului belarus Tut.by, de dimineață, în mai multe localități, au început să se formeze coloane de maniestanți care au pornit în marș spre centrul orașului. Jurnaliștii scriu despre cel puțin 20 de astfel de coloane. Demonstrațiile sunt coordonate pe rețelele de socializare.

În același timp, de dimineață, la Minsk, au fost închise stațiile centrale de metrou, iar internauții au semnalat probleme cu internetul, inclusiv cu cel mobil.

Presa scrie că forțele de ordine au intervenit în forță și au încercat să oprească avansarea coloanelor de manifestanți care se îndreptau spre centrul orașului.

Ca să împiedice reținerile, manifestanții au încercat să se disperseze la aparția organelor de forță, după care s-au adunat din nou. Aceștia au scandat „Жыве Беларусь” („Trăiască Belarus!”), „Далучайся!” („Alătură-te!”), precum și „Privește pe fereastră, nu televizorul”.

Forțele de ordine au aplicat gaz lacrimogen și grenade luminoase.

***

Protestele din Belarus au izbucnit după ce, în urma alegerilor prezidențiale din 9 august, Comisia Electorală Centrală de la Minsk a anunțat că 80,1% dintre alegători l-au susținut pe Alexandr Lukașenko, iar 10,1% pe principalul său contracandidat – Svetlana Tihanosvkaya.

După anunțul oficial al scrutinului, în mai multe localități au izbucnit acțiuni de protest, iar mii de oameni au fost reținuți și agresați fizic.

Uniunea Europeană nu a recunoscut rezultatul alegerilor prezidențiale și a anunțat sancțiuni economice împotriva mai multor oficiali din Belarus.

Pe 23 septembrie, fără un anunț public în prealabil, la Minsk a fost învestit în funcția de președinte Alexandr Lukașenko, acesta fiind cel de-al 6-lea mandat pentru politician.

Potrivit liderei opoziției din Belarus Svetlana Tihanovskaya, de la începutul protestelor, au fost reținute și au avut de suferit din cauza acțiunilor forțelor de ordine circa 30 de mii de persoane.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: