warsawinstitute.org

La APCE s-a propus declararea Transnistriei drept „zonă de ocupație rusă”. Ce spune delegația Moldovei?

Portalul ucrainean Evropeiskaya Pravda scrie că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) examinează pe 15 martie o rezoluție, care conține un amendament privind recunoașterea Transnistriei drept zonă de ocupație rusă. De asemenea, s-ar fi propus recunoașterea „agresiunii armate a Rusiei împotriva Moldovei din anul 1992”. Deputata PSRM Adela Răileanu a confirmat informația pentru NM.

Potrivit portalului ucrainean, este vorba despre un proiect de decizie, care va fi supus votului în seara de 15 martie. Unul dintre amendamente se referă la Transnistria. Reprezentanții României, Ucrainei, Franței, Estoniei, Marii Britanii, Georgiei, Turciei au propus ca APCE să recunoască în mod oficial că o parte a Republicii Moldova este sub ocupația Rusiei, scriu jurnaliștii străini. Textul documentului prevede că „Federația Rusă a săvârșit un act de agresiune militară împotriva Republicii Moldova prin ocuparea regiunii transnistrene a acesteia”.

Informația privind existența unui astfel de amendament a fost confirmată de către deputata PSRM Adela Răileanu, membră a Delegației R. Moldova la APCE.

Este un astfel de amendament la rezoluție, care urmează a fi supus votului”, a precizat aceasta.

Întrebată dacă va susține inițiativa, aceasta a răspuns: „Să vedem discursurile”. Comentând inițiativa în contextul războiului din Ucraina, deputata PSRM a menționat: „Suntem o țară neutră și nu e cazul să turnăm gaz pe foc”.

NM a încercat să ia legătura cu și cu vicepreședintele Parlamentului, deputatul PAS Mihai Popșoi, care a fost anterior ales vicepreședinte al  APCE, pentru perioada anului 2022, însă deocamdată, acesta nu ne-a răspuns.

Vom reveni cu detalii

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mediu.gov.md

Pe malul râului Tigheci prinde viață o nouă pădure: au fost plantați puieți pe 9 hectare

Pe malul râului Tigheci, în comuna Cania, au fost plantate 9 hectare de puieți în această primăvară. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de Ministerul Mediului.

Potrivit instituției, puieții cresc sănătoși și au atins o rată de prindere de peste 80%.

Noua pădure aduce beneficii atât pentru mediu cât și pentru comunitate: aer mai curat, sol protejat și consolidarea malurilor râului Tigheci, reducând riscul de eroziune și contribuind la protejarea resurselor de apă”, a menționat Ministerul Mediului.

Pentru a proteja noua pădure de eventuale incendii de vegetație, în jurul terenului împădurit, silvicultorii au amenajat fâșii mineralizate – zone de sol curățate complet de vegetație și bine prelucrate. „Aceste zone vor servi ca o barieră de protecție, împiedicând focul să se extindă spre puieți în cazul izbucnirii unui incendiu în apropiere”, a precizat ministerul.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: