„În Moldova au reapărut deținuții politici”. Socialistul Vasile Bolea a reprezentat Moldova la AP OSCE
Full Article 3 minutes read

„În Moldova au reapărut deținuții politici”. Socialistul Vasile Bolea a reprezentat Moldova la AP OSCE

În Moldova au reapărut deținuții politici, iar guvernarea preferă să înarmeze statul, în loc să întărească neutralitatea. Toate în timp ce țara este cuprinsă de o criză economică acută. Declarația a fost făcută de către deputatul Partidului Socialiștilor Vasile Bolea, singurul dintre parlamentarii moldoveni care a participat la ședința plenară a Adunării Parlamentare (AP) a OSCE.

În debutul discursului din cadrul AP OSCE, care s-a desfășurat în perioada 4-6 iulie în orașul britanic Birmingham, Vasile Bolea a declarat că reformele inițiate de actuala conducere a țării au dus la faptul că, în prezent, în Moldova există din nou deținuți politici. Deputatul socialist a menționat în acest context dosarul procurorului general suspendat din funcție Alexandr Stoianoglo și dosarul penal în care este vizat ex-președintele țării Igor Dodon, președinte al PSRM.

Bolea s-a referit și la criza economică cu care se confruntă Moldova, nivelul înalt al inflației, sărăcirea populației, nerespectarea drepturilor minorităților naționale și nemulțumirea socială. De asemenea, parlamentarul a abordat subiectul refugiaților ucraineni.

Acțiunile militare care au început în Ucraina pe 24 februarie au afectat și țara noastră. Vreau să remarc că din primele zile ale conflictului Moldova a depus eforturi pentru ajutorul refugiaților”, a spus deputatul PSRM.

Potrivit deputatului, autoritățile ar prefera înarmarea țării în locul întăririi statutului de neutralitate al Moldovei la nivel diplomatic.

Moldova este o țară iubitoare de pace și noi nu intenționăm să luptăm cu cineva. Nu vrem nici ca țara noastră să fie folosită în calitate de poligon pe care marele puteri își măsoară forțele”, și-a încheiat discursul Bolea.

Deputatul socialist a avut și câteva întâlniri bilaterale în cadrul vizitei oficiale în Marea Britanie: cu președinta AP OSCE Margareta Cederfelt și cu vicepreședintele AP OSCE Azay Guliev.

Am abordat problemele legate de derapajele de la principiile democratice pe care le face actuala guvernare în justiție, mass-media, în procesul de reformare a procesului de învățământ superior. Am primit asigurări că țara noastră va fi vizitată de Înaltul Comisar OSCE pentru drepturile omului, Înaltul Comisar OSCE pentru drepturile minorităților și reprezentantul special OSCE pentru mass-media pentru a se familiariza pe loc cu acele probleme care există”, a precizat Bolea.

Potrivit site-ului AP OSCE, din componența delegației Moldovei fac parte și deputatul PAS Vladimir Bolea (președintele delegației), dar și deputata PAS Ana Racu. Membri supleanți sunt deputații PAS Gheorghe Ichim și Igor Chriac, precum și deputatul BCS Grigore Novac. NM a solicitat un comentariu oficial din partea Legislativului, pentru a preciza din ce motiv la reuniune s-a deplasat un singur deputat, însă până în momentul publicării acestei știri nu am primit un răspuns.

La finalul ședinței AP OSCE va fi adoptată o declarație care va conține recomandări pentru legislative, executive și societățile civile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: