„În Moldova au reapărut deținuții politici”. Socialistul Vasile Bolea a reprezentat Moldova la AP OSCE

În Moldova au reapărut deținuții politici, iar guvernarea preferă să înarmeze statul, în loc să întărească neutralitatea. Toate în timp ce țara este cuprinsă de o criză economică acută. Declarația a fost făcută de către deputatul Partidului Socialiștilor Vasile Bolea, singurul dintre parlamentarii moldoveni care a participat la ședința plenară a Adunării Parlamentare (AP) a OSCE.

În debutul discursului din cadrul AP OSCE, care s-a desfășurat în perioada 4-6 iulie în orașul britanic Birmingham, Vasile Bolea a declarat că reformele inițiate de actuala conducere a țării au dus la faptul că, în prezent, în Moldova există din nou deținuți politici. Deputatul socialist a menționat în acest context dosarul procurorului general suspendat din funcție Alexandr Stoianoglo și dosarul penal în care este vizat ex-președintele țării Igor Dodon, președinte al PSRM.

Bolea s-a referit și la criza economică cu care se confruntă Moldova, nivelul înalt al inflației, sărăcirea populației, nerespectarea drepturilor minorităților naționale și nemulțumirea socială. De asemenea, parlamentarul a abordat subiectul refugiaților ucraineni.

Acțiunile militare care au început în Ucraina pe 24 februarie au afectat și țara noastră. Vreau să remarc că din primele zile ale conflictului Moldova a depus eforturi pentru ajutorul refugiaților”, a spus deputatul PSRM.

Potrivit deputatului, autoritățile ar prefera înarmarea țării în locul întăririi statutului de neutralitate al Moldovei la nivel diplomatic.

Moldova este o țară iubitoare de pace și noi nu intenționăm să luptăm cu cineva. Nu vrem nici ca țara noastră să fie folosită în calitate de poligon pe care marele puteri își măsoară forțele”, și-a încheiat discursul Bolea.

Deputatul socialist a avut și câteva întâlniri bilaterale în cadrul vizitei oficiale în Marea Britanie: cu președinta AP OSCE Margareta Cederfelt și cu vicepreședintele AP OSCE Azay Guliev.

Am abordat problemele legate de derapajele de la principiile democratice pe care le face actuala guvernare în justiție, mass-media, în procesul de reformare a procesului de învățământ superior. Am primit asigurări că țara noastră va fi vizitată de Înaltul Comisar OSCE pentru drepturile omului, Înaltul Comisar OSCE pentru drepturile minorităților și reprezentantul special OSCE pentru mass-media pentru a se familiariza pe loc cu acele probleme care există”, a precizat Bolea.

Potrivit site-ului AP OSCE, din componența delegației Moldovei fac parte și deputatul PAS Vladimir Bolea (președintele delegației), dar și deputata PAS Ana Racu. Membri supleanți sunt deputații PAS Gheorghe Ichim și Igor Chriac, precum și deputatul BCS Grigore Novac. NM a solicitat un comentariu oficial din partea Legislativului, pentru a preciza din ce motiv la reuniune s-a deplasat un singur deputat, însă până în momentul publicării acestei știri nu am primit un răspuns.

La finalul ședinței AP OSCE va fi adoptată o declarație care va conține recomandări pentru legislative, executive și societățile civile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

La Chișinău a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Grosu: „Niciun popor nu-și poate construi viitorul fără a-și onora trecutul”

Pe 28 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău, a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la acest eveniment, dedicat promovării memoriei victimelor represiunilor politice din perioada 1917–1989, au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor muzeale, cercetători, supraviețuitori ai represiunilor și tineri interesați de trecut.

„Ne-am adunat la acest congres nu doar pentru a evoca un trecut dureros, ci pentru a reafirma o responsabilitate comună – de a păstra vie memoria victimelor regimului comunist totalitar și de a transforma această memorie într-un fundament al demnității și rezilienței noastre ca societate”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.

Totodată, ministrul a afirmat că, pentru prima dată, curriculumul nou integrează tematica represiunilor comuniste la orele de istorie, într-un volum mai mare. Potrivit ministrului, vor fi oferite manuale, ghiduri pentru profesori, inclusiv în școlile alolingve, stagii de formare pentru cadrele didactice, vor fi organizate concursuri tematice, expoziții digitale, podcasturi, activități extracurriculare, dar și un muzeu virtual în memoria victimelor regimului comunist.

„Victimele regimului comunist din Basarabia nu vor fi uitate. Noi avem datoria morală și civică să vorbim despre ororile și suferințele prin care au trecut toți cei care au avut de suferit în urma acțiunilor represive din 1941, 1949 și 1951. Ca istoric, dar și ca cetățean al Republicii Moldova, sunt mândru că astăzi a avut loc în premieră – primul Congres al Memoriei. Fiind istoric, pot să declar cu toată sinceritatea că niciun popor nu poate construi un viitor, dacă nu-și cunoaște și nu-și onorează trecutul”, a scris pe Facebook, cu referire la eveniment, președintele Parlamentului Igor Grosu.

Congresul a fost organizat sub egida Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării, Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și a Institutului de Istorie al USM, la inițiativa Consiliului Memoriei, înființat la începutul anului 2025. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, evenimentul își propune să devină o platformă durabilă de dialog și colaborare între supraviețuitorii și descendenții victimelor deportărilor și represiunilor politice din perioada 1917–1989, pe de o parte, și actorii instituționali, civici și academici implicați în promovarea memoriei istorice, pe de altă parte.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: